موجود

بهبود و توسعه سازمان های پژوهشی

.

تعداد
قیمت: 115,000 تومان

 
انسان در بدو پیدایش، زندگی خود را با کنکاش و پژوهش به فراخور زمان و مکان عصر خود آغاز نمود و این روند تا به امروز ادامه داشته است. بدون شک دستاوردهای زندگی امروزه، نتیجه این مطالعات و پژوهش هاست. در دنیای کنونی عوامل موثر بر موفقیت و خوشبختی افراد و ملت ها به سرعت در حال تغییر است زیرا جهان وارد دوره ای از فرصت ها و چالش ها شده است. در چنین دوره ای موفقیت به برخورداری از آخرین دانش و توانایی به یک شیوه ابداعی و موثر بستگی دارد و این مسئله خود به مزیت های رقابتی بین جوامع مبدل شده است که لازمه آن نهادینه شدن فرهنگ و نظامی رشد یافته و پژوهش محور با
ساختارهایی مناسب خواهد بود. امروزه سازمان های پژوهشی در قالب پژوهشگاه، دانشگاه، دانشکده، گروه پژوهشی، مرکز پژوهشی، پژوهشکده، موسسه پژوهشی، پارک علم و فناوری، مرکز رشد واحدهای فناور  در رشته ها و بخش های مختلف، سه وظیفه راهبردی را با تکیه بر رویکردهای مدیریت دانش بر دوش دارند:
  • انباشت و نگهداری علم و دانش
  • انتقال آن به نسل های بعدی
  • افزایش و توسعه آن از طریق خلاقیت، اکتشاف و نوآوری
از اینرو پژوهشگران، متخصصان و دانشجویان برای انجام این وظایف که نتیجه تحقیقات و پژوهش های مرتبط و موثر می باشد؛ ناگزیر به فراگیری دانش و مهارت های پژوهشی می باشند و لازمه آن شناسایی و بهبود رویکردها، ساختارها، فرآیندها و نظام های پژوهشی است.
بدین ترتیب، نیازها به طور موثر و کارا، شناسایی شده و با انجام مطالعات و تحقیقات، خروجی مناسب تحویل بخشهای مختلف اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و ... کشور خواهد شد.

نظرات بهبود و توسعه سازمان های پژوهشی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده حسن صراف جوشقانی
حمیدرضا قربانزاده کریمی
پریسا ابوالحسینی
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 351 صفحه
دسته بندی مدیریت
تاریخ انتشار 1398
شابک 97896446
قیمت 115,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

 پیشگفتار_x000D_ فصل اول : کلیات و مبانی نظری_x000D_ مقدمه_x000D_ مفهوم سازمان و سازمان پژوهشی_x000D_ واژگان و اصطلاحات تخصصی در سازمان های پژوهشی_x000D_ سازمان پژوهشی و اجرای موفق مدیریت دانش کاربردی_x000D_ شناسایی رویکردها و توسعه وظایف سازمانهای پژوهشی_x000D_ برنامه و بودجه پژوهشی کشور در برنامه های توسعه کشور_x000D_ استقرار نظام پژوهشی در سازمانهای پژوهشی کشور_x000D_ به سوی مدیریت دانش کاربردی در سازمان های پژوهشی_x000D_ فصل دوم : بهبود و بازمهندسی مدیریت پژوهشی_x000D_ مقدمه_x000D_ مدیریت پژوهش_x000D_ ابعاد و مولفه های مدیریت پژوهشی و عارضه یابی آن_x000D_ بازمهندسی مدیریت پژوهشی و شاخص های کلیدی آن_x000D_ سطوح بازمهندسی مدیریت پژوهشی_x000D_ اجرای بازمهندسی فرآیند مدیریت پژوهشی و حل مشکلات پیشرو_x000D_ نتایج حاصل از اجرای بازمهندسی مدیریت پژوهشی_x000D_ اقدامات و نتایج بازمهندسی مدیریت پژوهشی در یک سازمان پژوهشی فناورمحور_x000D_ جمع بندی_x000D_ فصل سوم  :بهبود و طراحی ساختارهای پژوهشی_x000D_ مقدمه_x000D_ انواع ساختارهای سازمانی_x000D_ ساختار سازمان های پژوهشی دولتی داخل کشور_x000D_ ساختار سازمان های پژوهشی خارجی_x000D_ تحلیل وضعیت سازمان های پژوهشی و لزوم انجام تغییرات_x000D_ منابع تغییرات ساختاری در سازمان های پژوهشی(مدل الف)_x000D_ منابع تغییرات ساختاری در سازمان های پژوهشی ( مدل ب)_x000D_ ویژگی ساختارهای پژوهشی در کشورها و سازمان های پیشرو_x000D_ جمع بندی_x000D_ فصل چهارم : بهبود فرآیندها و تهیه گزارش پژوهشی در سازمان های پژوهشی_x000D_ مقدمه_x000D_ معرفی فرآیندهای اصلی (پایه ای - اداری)_x000D_ ضرورت مستندسازی و استاندارد نمودن فرآیندها در سازمان های پژوهشی_x000D_ مدیریت دانشی فرآیندها در سازمان های پژوهشی_x000D_ شرح فرآیندهای سازمانی در سازمان های پژوهشی_x000D_ بازشناسی جریان کار سازمانی در سازمان های پژوهشی_x000D_ تشریح نمودار جریان کار سازمانی_x000D_ تعریف علائم عناصر استاندارد جریان کار سازمانی_x000D_ تعریف علائم رخدادهای اولیه_x000D_ شیوه نگارش شرح مراحل فرآیند (در نمودار جریان کار)_x000D_ معرفی فرم شرح فرآیند امور سازمانی_x000D_ تهیه گزارش پژوهشی(خلاصه سیاستی)_x000D_ تحلیل رویکرد فرآیندی در توسعه مدیریت دانش فرآیندی_x000D_ مراحل اجرایی مستندسازی فرآیندها در سازمانهای پژوهشی با رویکرد مکانیزاسیون_x000D_ جمع بندی_x000D_ فصل پنجم :  بهبود و طراحی سیستم های پرداخت در سازمان های پژوهشی_x000D_ مقدمه_x000D_ سیستم های پرداخت در سازمان های پژوهشی_x000D_ طرح های پرداخت حقوق_x000D_ طرح های پرداخت حقوق افزایشی_x000D_ طرح های پرداخت بهره وری(دستمزد متغیر)_x000D_ جمع بندی_x000D_ فصل ششم :  ارزیابی و بهبود اثربخشی سازمان های پژوهشی_x000D_ مقدمه_x000D_ ارزیابی اثر بخشی و کارایی سازمان های پژوهشی با مدل های تعالی_x000D_ انواع مدل های تعالی سازمانی و معیارهای آن_x000D_ مدلهای تعالی داخلی و معیارهای آن_x000D_ مدل تعالی سازمان های پژوهشی و معیارهای آن_x000D_ مدل های سفارشی تعالی سازمان های پژوهشی_x000D_ مدل های سفارشی داخلی تعالی در سازمان های پژوهشی و معیارهای آن_x000D_ پیاده سازی و اجرای نظام ارزیابی اثربخشی سازمان های پژوهشی_x000D_ جمع بندی_x000D_ مراجع_x000D_  

سخن مولف

کتاب حاضر تلاشی به سوی مدیریت دانش کاربردی با انتقال تجربیات پیشین و ارائه آخرین یافته های موجود در زمینه بهبود و توسعه سازمان های پژوهشی در کشور میباشد. با توجه به وضعیت سازمان های پژوهشی و به پشتوانه فعالیت های پژوهشی انجام شده نحوه ارائه مطالب کتاب مطابق با بخش ها و حوزه های اولویت دار سازمان های پژوهشی بوده و سعی شده هر فصل مقدمه فصل بعدی باشد تا پیوستگی مطالب تا انتها برای خواننده حفظ شود.
_x000D_
مطالب این کتاب بعد از بیان کلیات در شش فصل به شرح زیر طراحی شده است:
_x000D_
در فصل اول کتاب، کلیات و مبانی نظری سازمان های پژوهشی به اختصار شرح داده شده است تا وظایف، جایگاه پژوهش، ساختار و اهمیت نظام های پژوهشی برای خوانندگان مشخص شود.
_x000D_
در فصل دوم، در خصوص بازمهندسی مدیریت پژوهشی؛ شامل بهبود، طراحی مجدد و دگرگون سازی آن در سازمان های پژوهشی مطرح شده است.
_x000D_
در فصل سوم، با توجه به اهمیت سازماندهی پویا و انجام تغییرات ساختاری، نحوه بهبود و طراحی ساختارهای پژوهشی و انجام تحلیل های لازم مورد بررسی قرار گرفته است.
_x000D_
در فصل چهارم، با توجه به ضرورت ساماندهی و سلامت فرآیندهای سازمانی، به نحوه بهبود فرآیندها در سازمان های پژوهشی با شناسایی و مستندسازی عناصر استاندارد جریان کار پرداخته شده است.
_x000D_
در فصل پنجم، نظر به تقویت انگیزه ها و مشارکت دادن کارکنان پژوهشی در کارها برای حفظ تجربیات و راندمان بیشتر، طراحی و بهبود سیستم های پرداخت در سازمان های پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است.
_x000D_
در فصل ششم، با اشاره به مدل های مختلف خارجی و داخلی تعالی و ارزیابی سازمانی، مدل های پیشنهادی و بومی جهت سنجش و بهبود اثربخشی کارکردهای پژوهشی ارائه شده است.
_x000D_
در پایان یادآور می شود مطالب ارائه شده علاوه بر نظر مولفان، برگرفته و اقتباس از آثار مولفان و تجربیات پژوهشگران داخلی و خارجی است که از تمام این عزیزان صمیمانه تشکر و قدردانی می شود.
_x000D_
امید است مجموعه حاضر بتواند موجب طی شدن گام های اساسی به سوی مدیریت دانش کاربردی در سازمان های پژوهشی باشد و برای محققان، دانشجویان و مدیران بخش های مختلف پژوهشی و اجرایی پرفایده و اثربخش باشد.

برچسب ها: بهبود و توسعه سازمان های پژوهشی

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است