خرید ناگهانی یکی از مؤلفههای رفتار مصرفکننده در بازار فروش است. مدیران با شناسایی مشتری و شخصیتشناسی او میتوانند بر این رفتارهای آنی و خریدهای ناگهانی، سرمایهگذاری کنند تا به فروش و سود بالایی برسند. وحید ناصحیفر، ابراهیم سالارینهند، غلامعلی رحیمی و عبدالرسول کریمی یزدی در کتاب مدیریت خریدهای ناگهانی به بازاریابان و مدیران کمک میکنند تا رفتار مصرفکنندگان را شناسایی کنند.
خرید ناگهانی عوامل روانشناختی زیادی دارد و با انگیزههای لذتجویانه در ارتباط است. عزتنفس، فردگرایی و تحریکپذیری زیرمجموعهی عوامل روانشناختی قرار میگیرند، اما غیر از اینها، عوامل جمعیتشناختی، عوامل موقعیتی و عوامل مربوط به آمیختهی بازاریابی نیز دخیل هستند. سطح درآمد، سن و جنسیت میتوانند بر رفتارهای خرید ناگهانی تأثیر گذارند. برخی محققان به نتایجی دست یافتهاند که نشان میدهد انگیزهی خریدهای ناگهانی در زنان نسبت به مردان بیشتر است، اما عدهی دیگری از محققان این شواهد را نامعتبر میخوانند. محیط خرید، با جمعی از دوستان به خرید رفتن و رفتار صمیمانهی فروشنده مواردی هستند که ذیل عوامل موقعیتی میتوانند موجب بالا رفتن خریدهای ناگهانی شوند.
نویسندگان در کتاب مدیریت خریدهای ناگهانی به عوامل خارجی دیگری اشاره میکنند که مدیران با توجه به آنها میتوانند روی مشتری سرمایهگذاری کنند. ازآنجاکه محصولاتی با عمر کم، فروش بیشتری دارند، سیاستها به سمت تخفیفهای کوتاهمدت و موجودیهای اندک حرکت کردهاند. بازاریابان نیز باید توجه کنند که از تمام امکانات موجود برای ایجاد انگیزه در مشتری استفاده کنند. به این منظور میتوان بر نیاز پنهان مشتری دست گذاشت یا از طریق تبلیغات، مشتری را به خرید از برندی خاص تحریک کرد.
در فروش یک محصول، قیمت، کیفیت، توزیع مناسب و شیوههای ارتباطی با مشتریان دست به دست هم میدهند تا اثربخشی یک مجموعه را افزایش دهند؛ عدم وجود هریک از این مؤلفهها شرکت را از رسیدن به اهداف خود بازمیدارد. بنابراین کتاب مدیریت خریدهای ناگهانی به شرکتها توصیه میکند که نیاز خریداران را بشناسند و از تمام تکنیکهای بازاریابی خود درجهت فراهمسازیِ هرچه بهتر و سریعترِ محصول برای مشتریان بهره برند.
نظرات
مدیریت خریدهای ناگهانی