پرداخت دستمزد مناسب و متناسب، یکی از دغدغههای اصلی مدیران سازمانهاست؛ چرا که در برخی مواقع، آنها را در موقعیتهای دشوار تصمیمگیری قرار میدهد. بهعنوان مثال اگر قرار باشد یک پرسنل جدید به سازمان اضافه شود که از دید مدیران ارشد سازمان، 4 برابر بهتر از پرسنل فعلی است، آیا میتوان به او پرداختی معادل 4 برابر پرسنل فعلی سازمان پیشنهاد داد؟ آیا این کار منجر به ایجاد دودستگی در سازمان و دلخوری پرسنل فعلی نمیگردد؟ در سوی مقابل، اگر دستمزدی شایسته توانمندی فرد به او پیشنهاد نشود، آیا میتوان به جذب او امیدوار بود؟ در چنین شرایطی مدیران چه کار باید بکنند؟ الگوها و فرمولهای تعیین حقوق و دستمزد بر اساس شایستگی کدامند و چگونه میتوان یک نظام استاندارد برای جبران خدمات پرسنل ایجاد کرد؟
جبران خدمات کارکنان، یکی از دغدغههای اصلی مدیران سازمانها به شمار میآید. داشتن دانش کافی در این حوزه به مدیران کمک میکند تا تصمیماتی که در حوزه جبران خدمات کارکنان میگیرند، درستتر
و اثربخشتر باشد. مدیران باید جبران خدمات را به عنوان یک عامل کلیدی در رقابتپذیری سازمان جهت جذب و استخدام کارکنان و کاهش ترک سازمان، لحاظ نمایند. در واقع استراتژی جبران خدمات، برنامه یک سازمان برای چگونگی تصمیمگیری بر انواع و میزان پرداخت، بر اساس علاقهمندیهای کارکنان و همسو با ماموریت و موقعیت رقابتی سازمان در بازار است.
اگر چه ممکن است دسترسی به منابع مطالعاتی و کتابهای فارسی که این دانش را منتقل کند وجود داشته باشد، اما کمبود وقت مطالعه و مشغله زیاد مدیران، احساس نیاز به یک کتاب جامع اما مختصر و مفید را دو چندان کرده است.
کتاب «راهنمای تئوری و علمی جبران خدمات» دارای این ویژگی است که تقریبا به تمام حوزههای جبران خدمات به صورت مختصر و مفید پرداخته به طوری که مطالعه آن در مدت زمانی نسبتا کوتاه، دانش خوبی را درباره طراحی نظامهای جبران خدمات از ابتدا تا انتها به خواننده منتقل میکند.
با توجه به جامعیت و اختصار مطالب ذکر شده، این کتاب میتواند مرجع خوبی برای تدریس دانشگاهی یا برنامههای آموزشی باشد و درک صحیحی از فرایند و گامهای طراحی نظامهای جبران خدمات در فراگیران ایجاد نماید.
نظرات
راهنمای تئوری و کاربردی جبران خدمات