موجود

دستنامه مورد کاوی

نویسنده: ویلیام الت

راهنما دانشجویان و فراگیران

تعداد
قیمت: 261,000 تومان


هر ساله، دانشجویان جدیدالورود دانشکده کسب‌وکار و دانشجویان بسیاری از دیگر رشته‌ها، با رویکردی جدید در یادگیری مواجه می‌شوند: روش موردکاوی. شما نیز ممکن است یکی از آن دانشجویان باشید. برای تازه‌کارها، اولین برخورد با موردکاوی امکان دارد ناامیدکننده و آزاردهنده باشد. در ابتدا به نظر می‌رسد متن موردکاوی (همانند سایر متون آموزشی)، روایتی مستقیم و قابل فهم باشد، اما هنگامی که مطالعه آن را به پایان می‌رسانید، ممکن است سؤال‌‌های ذیل در ذهن‌‌تان خطور کند: 
این موردکاوی چه نکته‌ای را دنبال می‌کند؟ 
آیا کلاً نکته‌ خاصی را دربرمی‌‌گیرد؟ 
در حال حاضر بهتر است چه اقدامی انجام دهم؟
فرض کنید موردکاوی یک رستوران زنجیره‌ای را مطالعه نموده‌اید که با طرح سؤالات اساسی در ذهن مدیرعامل درباره کسب‌وکار به پایان می‌رسد. او پاسخ‌های احتمالی خود را دارد، اما این موردکاوی به شما نمی‌گوید که کدام‌یک از پاسخ‌ها، بهترین پاسخ هستند. در موردکاوی دیگری، یک دانشجوی MBA جوان به‌طور تصادفی، با نوعی رفتار اداری مواجه می‌شود که ممکن است عواقبی جدی برای افراد درگیر در موضوع، از جمله برای خودش به همراه داشته باشد. در پایان موردکاوی، او با یک سردرگمی واقعی درگیر شده و آنچه باید انجام دهد، تاحدی مبهم و نامعلوم باقی مانده است.
در کلاس درس، مدرس مباحثه پیرامون موردکاوی را تسهیل می‌نماید، پرسش‌های فراوانی مطرح می‌سازد، نظرات را روی تخته می‌نویسد و گهگاه اظهارنظر می‌کند. دانشجویان به پرسش‌ها پاسخ می‌دهند، نظرات یکدیگر را تأیید و تکمیل می‌کنند، با یکدیگر مخالفت می‌کنند، سؤال می‌پرسند و دیدگاه‌های مختلفی درخصوص موقعیت موردکاوی را واکاوی می‌نمایند. کلاس درس موردکاوی، دارای فضایی پویا و غیرقابل پیش‌بینی است. اصطلاحاً در مسیر موردکاوی ممکن است بحث به بُن‌بست کشیده شود، مسیر معکوس گردد و سپس به سمتی سازنده‌تر حرکت نماید. گاهی ممکن است به نظر برسد که بحث کلاس، به یک‌سری مباحث پیچیده و ناامیدکننده ختم شده است. گاهی اوقات دانشجویان درخصوص موضوع اصلی موردکاوی، نظرات متناقضی را بیان می‌دارند و شاید در این زمان انتظار می‌رود که استاد به‌عنوان خبره درون کلاس، وارد عمل شود و با اعلام پاسخ «درست» تعارض به‌وجود آمده را حل کند، اما چرا او این اقدام را انجام نمی‌دهد؟ 
در حقیقت، استاد در حال انجام وظیفه خود است. در کلاس موردکاوی، شما حق دارید نظر خود را داشته باشید و تا زمانی که بتوانید از نظر خود با حقایق موجود در متن موردکاوی (از جمله اعداد، اگر در دسترس باشند) و استنباط‌‌های مبتنی بر واقعیت و محاسبات دفاع کنید، مجبور نیستید به استاد یا سایر دانشجویان مراجعه نمایید. استاد به‌دلیل منطقی و صحیحی، پاسخ درستی برای موردکاوی ارائه نمی‌دهد. به‌عنوان یک دانشجو، باید چگونگی فکر کردن را یاد بگیرید و استاد نمی‌تواند این وظیفه را برای شما انجام دهد. بنابراین، نیاز است که تفکر کردن را تمرین کنید. در این زمان است که بینش و درکی خوشحال‌کننده و سرگرم‌کننده به‌دست خواهید آورد و یا مرتکب اشتباهاتی ناامید‌کننده خواهید شد. 


نظرات دستنامه مورد کاوی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده ویلیام الت
مترجم علی حیدری

سارا ایلچی
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 298 صفحه
دسته بندی مدیریت
تاریخ انتشار 1403
شابک 9786223740770
قیمت 261,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

مقدمه مترجمان       7
مقدمه مؤلف       15
فصل اول: روش موردکاوی چیست؟ چه نکاتی در این روش وجود دارد؟       19
در روش موردکاوی چه نکته‌های ارزشمندی برای شما وجود دارد؟       21
مهارت‌های مورد نیاز در روش موردکاوی       23
بخش اول - تحلیل موردکاوی‌‌ها
فصل دوم: موردکاوی چیست؟       27
موردکاوی چیست و چه کارکردی دارد؟       29
کتاب درسی در مقابل موردکاوی       31
فصل سوم: مهارت‌های مورد نیاز برای مطالعه و تحلیل یک موردکاوی        33
سناریوی تصمیم       34
سناریوی ارزش‌یابی       35
سناریوی تشخیص مسئله       38
مطالعه یک موردکاوی به کمک طرح سؤال       40
تحلیل یک موردکاوی به شیوه‌‌ای مؤثر       43
فصل چهارم: نحوه تحلیل موردکاوی‌‌های‌ مبتنی بر سناریوی تصمیم       49
تعیین تصمیم مورد نیاز       50
بررسی یا تعیین گزینه‌ها       50
انتخاب معیار       50
تحلیل مبتنی بر معیار       51
تصمیم       52
اقدامات پیشنهادی       52
نمونه نمایشی: مطالعه و تحلیل موردکاوی سناریوی تصمیم‌       52
فصل پنجم: نحوه تحلیل موردکاوی‌‌های‌ مبتنی بر سناریوی ارزش‌یابی       69
تعیین موضوع       70
انتخاب معیار       71
تحلیل مبتنی بر معیار       72
ارزش‌یابی کلی       73
تعیین موارد اقتضایی       73
اقدامات پیشنهادی       74
نمونه نمایشی: مطالعه و تحلیل موردکاوی سناریوی ارزش‌یابی       74
فصل ششم: نحوه تحلیل موردکاوی‌‌های‌ مبتنی بر سناریوی تشخیص مسئله       89
تعریف مسئله       92
تشخیص از طریق تحلیل علّی       92
تشخیص کلی       95
اقدامات توصیه شده       95
نمونه نمایشی: مطالعه و تحلیل موردکاوی سناریوی تشخیص مسئله       95
بخش دوم - بحث درخصوص موردکاوی‌‌ها 
فصل هفتم: نحوه آماده‌‌سازی و بحث پیرامون موردکاوی‌ها       121
استعاره‌ای برای روش موردکاوی       122
شکل مباحثه موردکاوی       122
مسئولیت‌های دانشجو در روش موردکاوی       123
عدم تمایل به مشارکت       127
دیگر موانع احتمالی برای مشارکت در بحث کلاسی       130
بخش سوم - نوشتن پیرامون موردکاوی‌ها 
فصل هشتم: چگونه برای موردکاوی گزارش بنویسیم؟        143
چگونه متن یک موردکاوی را مطالعه و تحلیل کنیم       145
چگونه نوشتار خود درخصوص یک موردکاوی را سازمان‌دهی کنیم       145
چگونه واضح، مختصر و صحیح بنویسیم       159
فصل نهم: نحوه نوشتن گزارش برای سناریوی تصمیم‌       165
سازمان‌دهی گزارش سناریوی تصمیم‌       165
بحث پیرامون گزارش سناریوی تصمیم‌       173
فصل دهم: نحوه نوشتن گزارش برای سناریوی ارزش‌یابی       181
سازمان‌دهی گزارش سناریوی ارزش‌یابی       182
بحث در خصوص گزارش سناریوی ارزش‌یابی       189
فصل یازدهم: نحوه نوشتن گزارش برای سناریوی تشخیص مسئله       197
سازمان‌دهی گزارش سناریوی تشخیص مسئله       198
بحث پیرامون سناریوی تشخیص مسئله       205
بخش چهارم - موردکاوی‌‌هایی برای تحلیل و نوشتن
جنرال‌موتورز: بخش پاکارد الکتریک       210
پیشینه پاکارد الکتریک       210
گرومت RIM       218
توسعه گرومت RIM       221
وضعیت فعلی پروژه RIM       224
دیدگاه‌ها درباره RIM       227
گزینه‌های شرام       231
ضمیمه       234
مالزی در دهه 1990 (A)       236
مالزی       236
صنعت محصولات جنگلی در مالزی       251
تغییرات احتمالی در مدیریت جنگل       260
شرکت مواد آلن‌‌تاون: بخش محصولات الکترونیکی (خلاصه شده)       263
شرکت مواد آلن‌‌تاون       264
EPD و تاریخچه آن       265
دان راجرز مسئولیت را برعهده می‌گیرد       268
بازبینی دپارتمان‌‌های کارکردی در سال 1992       273
فرآیند توسعه محصول جدید       278
چشم‌انداز سال 1993       281
بخش پنجم - راهنمای مطالعه برای تحلیل و تدوین گزارش موردکاوی
راهنمای مطالعه برای موردکاوی‌ سناریوی تصمیم‌       285
راهنمای مطالعه برای موردکاوی‌ سناریوی ارزش‌یابی       290
راهنمای مطالعه برای موردکاوی‌ سناریوی تشخیص مسئله       295

سخن مولف

اگر از جمله دانشجویانی هستید که به‌تازگی با روش آموزشی موردکاوی آشنا شده‌اید یا احساس می‌کنید نتوانسته‌اید در حد مورد انتظار خود موردکاوی را فرا بگیرید، این کتاب ‌می‌تواند برای شما راه‌گشا باشد.
اولین ویرایش کتاب دستنامه موردکاوی، حاصل شانزده سال کار من با دانشجویان دانشکده کسب‌وکار (هاروارد) بود. به‌دنبال بیش از یک دهه کار با دانشجویان و اصلاح‌ ایده‌های ارائه شده در ویرایش اول، اینک ویرایش جدید کتاب ارائه شده است. در واقع می‌‌توان گفت احساس نیاز به تدوین این کتاب، در پاسخ به یک «استیصال» برایم مطرح شد. سعی داشتم به دانشجویان رشته MBA در دانشکده کسب‌وکار‌ هاروارد کمک کنم تا موردکاوی‌‌های بهتری را برای ارائه در آزمون‌های مبتنی بر موردکاوی تدوین کنند. توصیه‌های خوبی درخصوص نحوه نوشتن، مانند نکاتی در رابطه با استفاده از ساختار منطقی و گزیده‌‌گویی در تدوین گزارش، به دانشجویان ارائه می‌‌نمودم. به نظرم در توصیه‌‌های بیان شده هیچ ایرادی وجود نداشت و تا به امروز نیز به این شیوه خود ادامه داده‌‌ام؛ اما نصیحت‌ها و نکته‌های من، تأثیر مثبت و مورد انتظار را بر کیفیت برگه‌های آزمون دانشجویان نداشت.
در نهایت، متوجه شدم که به‌طور کامل، از اینکه دانشجویان با چه جنبه‌‌ای از موردکاوی مشکل دارند، اطلاع ندارم. اول اینکه، مشورت‌‌های من از نقطه اشتباهی آغاز شده بود. فرض می‌‌کردم که دانشجویان می‌دانند چگونه متن موردکاوی را جهت ارائه پاسخ به سوال‌‌های آزمون، تحلیل کنند. بالعکس، بسیاری از دانشجویان مطمئن نبودند که چگونه فرآیند تحلیل اطلاعات موردکاوی را انجام دهند. این عدم اطمینان، عمق و کیفیت تفکر دانشجویان پیرامون موردکاوی را تحت‌تأثیر قرار می‌‌داد. 
دوم، در آزمون‌هایی که با تمرکز بر موردکاوی طراحی می‌گردند، اغلب از دانشجویان خواسته می‌شود که درخصوص موضوع اصلی موردکاوی موضعی را اتخاذ کنند. اگرچه بسیاری از دانشجویان با داشتن موضع مشکل نداشتند، اما نسبت به اینکه چه کار دیگری باید انجام دهند، مطمئن نبودند. یک استراتژی رایج توسط دانشجویان، تکمیل برگه‌های آزمون با استفاده از حقایق موجود در موردکاوی بود که می‌‌پنداشتند با موضع مدنظرشان ارتباط دارند و ارتباط برقرار کردن بین حقایق بیان شده و موقعیت را به‌عهده خواننده می‌‌گذاشتند! فرض می‌‌کردم که آن‌ها می‌دانند چگونه جهت تبیین موضع خود، برهان (یا استدلال) ارائه بدهند. 
این دو موضوع، هیچ ارتباطی با سطح هوش دانشجویان ندارد. دانشجویان درخصوص ندانستن و عدم آگاهی نسبت به «اقدام مقتضی» مقصر نیستند، زیرا هیچ‌کس به آن‌ها شیوه مواجهه با موردکاوی را آموزش نداده است. اغلب از دانشجویان انتظار می‌رود که نحوه تحلیل موردکاوی را به‌تنهایی فرا بگیرند. بنابراین ممکن است تعدادی از دانشجویان بتوانند این مسیر را طی کنند و سایرین نیز نتوانند. اما روند معنادار ساختن موردکاوی‌‌ها آن‌قدر مهم است که نمی‌توان آن را به شانس واگذار کرد. به بیان دیگر، یادگیری غنی به کمک روش موردکاوی حاصل نمی‌‌شود، مگر آنکه دانشجویان- یعنی شما- درک کنند که موردکاوی چه هست و چگونه آن را تحلیل نمایند. همین امر درخصوص درک چگونگی ارائه برهان‌های شواهدمحور نیز صادق است.
یکی دیگر از جنبه‌های روش موردکاوی که برای تعداد قابل‎توجهی از دانشجویان مسائلی را ایجاد می‌کند، «بحث کلاسی در خصوص موردکاوی» است. آن‌ها از هدف بحث و نقش خود در این فرآیند مطمئن نیستند. بیشتر این عدم اطمینان از پیشینه تحصیلی دانشجویان ناشی می‌شود. دانشجویان اغلب به روش سخنرانی عادت کرده‌اند و مهارت‌های موردنیاز برای این روش (سخنرانی)، از جمله گوش دادن و یادداشت‌برداری را در خود تقویت نموده‌اند. دانشجویان خیلی عادت ندارند که استاد، آن‌ها را مخاطب سؤال قرار دهد یا سهم عمده‌ای از مسئولیت یادگیری در کلاس را برعهده داشته باشند.
گفته می‌‌شود که سه جنبه حیاتی نقش دانشجو در روش موردکاوی شامل «تحلیل، بحث و ارائه برهان» اغلب نادیده گرفته شده است. در اغلب موارد روش موردکاوی از دیدگاه اساتید و نه دانشجویان تعیین گردیده است. اساتید دغدغه‌‌های خودشان را در تحلیل موردکاوی به‌منظور تدریس به دانشجو مدنظر دارند و در ارائه برهان نیز متبحر هستند. بااین‌حال، آنچه در کلاس درس اهمیت دارد این است که دانشجویان (و نه اساتید)، چه مفاهیم و نکاتی را می‌دانند یا بر چه مفاهیمی اشراف ندارند.
البته اساتید را مقصر قلمداد نمی‌‌کنم. آن‌ها بر متخصص بودن در حیطه موضوعی مدنظرشان متمرکز هستند. همچنین در سیستم‌‌های پاداش آکادمیک، بیشترین گرایش به ارزیابی دانسته‌های اساتید وجود دارد، نه اینکه چقدر می‌توانند دانش خود را به دیگران بیاموزند. نشان دادن نحوه تحلیل موردکاوی و استدلال فراهم کردن به دانشجویان، موضوعی فراتر از مرز رشته‌های مرتبط با کسب‌وکار یا سازمان‌ها و دانشکده‌های مربوطه است، بنابراین ایجاد یک دپارتمان برای تحلیل موردکاوی، تلاش بیهوده‌‌ای به نظر می‌‌رسد. 
حلقه مفقوده‌‌ای را که در برنامه‌های درسی و آموزش‌های سنتی کسب‌وکار به آن اشاره نمودم، این کتاب برطرف می‌‌سازد (البته همچنین به برنامه‌های درسی رشته‌هایی به‌جز کسب‌وکار از جمله پزشکی، پرستاری و مهندسی نیز که در آن‌ها از موردکاوی استفاده می‎گردد، مربوط می‌‌شود).
این کتاب موارد زیر را برای شما خوانندگان گرامی فراهم می‌‌سازد:
معرفی ابزارهای تحلیلی که به شما کمک می‌کنند تا محتوای یک موردکاوی را مرتب و سازمان‌دهی کنید و درخصوص آن تأمل نمایید. همچنین بتوانید از مفاهیم و چارچوب‌های آموزش داده شده در دوره‌های کسب‌وکار به‌طور مؤثرتری استفاده کنید.
مشاوره و توصیه در خصوص اینکه چگونه می‌توانید در بحث‌های کلاسی موردکاوی، حضور و مشارکت داشته باشید.
ارائه راهنمایی درخصوص چگونگی استدلال فراهم کردن پیرامون موردکاوی و بیان آن در قالب گزارش مکتوب به نحوی‌‌که منطقی، واضح و موجز به نظر برسد.
پرسش منصفانه‌‌ای است که بپرسیم آیا توصیه‌های ارائه شده در این کتاب تأثیر مثبتی خواهند داشت؟ آیا مطالعه این کتاب ارزش وقت گذاشتن را دارد؟ این پاسخی است که می‌توانم به شما ارائه دهم. برای بیش از یک دهه پس از انتشار اولین ویرایش این کتاب، گروهی از اساتید و نویسندگان موردکاوی، از جمله خودم، از این کتاب به‌عنوان مبنای کار با صدها دانشجوی رشته MBA در ‌هاروارد استفاده کرده‌اند. تقریباً تمام دانشجویان ما، توانایی خود در تحلیل موردکاوی‌‌ها و نوشتن درباره آن‌ها را به‌طور قابل توجهی بهبود داده‌اند. شاخص ما، نمره‌هایی بوده که دانشجویان کسب نمودند. نتایج مشابهی را در تدریس خود در دانشگاه براندیس، دانشگاه جورج واشنگتن و دانشگاه میامی به‌دست آورده‌ام.
از جمله بهترین نمونه‌هایی که مربی‌‌گری وی را برعهده داشتم، یکی از دانش‌‌آموختگان نسل اول دانشکده کسب‌وکار‌ هاروارد است که در کودکی به ایالات متحده مهاجرت نموده بود. او نمرات ضعیفی را در آزمون‌های سال اول خود دریافت کرده بود و عملکرد وی افت قابل ملاحظه‌ای داشت. وی از مفاهیم این کتاب، جهت افزایش درک خود از چگونگی تحلیل یک موردکاوی و نوشتن استدلال متقاعدکننده در خصوص آن استفاده کرد. در سال دوم تحصیل، نمرات بالایی را در تمام دروس دوره‌ به‌دست آورد که یک تغییر کامل و محسوس نسبت به سال اول تحصیلی‌ او محسوب می‌شد. دلایل متعددی برای پیشرفت تحصیلی این دانشجو وجود داشت که اصلی‌ترین آن‌ها، سخت‌کوشی او بود. اما این دانشجو اذعان داشت که در بحث کلاسی و آزمون‌ها از مفاهیم استخراج شده از این کتاب بهره برده ‌است.
این کتاب از موردکاوی‌های دانشکده کسب‌وکار‌ هاروارد، به‌عنوان نمونه به همراه تحلیل‌های مرتبط با آن‌ها استفاده می‌کند. بااین‌حال، فرض نکنید که تحلیل‌ها می‌توانند لزوماً «پاسخ‌هایی درستی» را برای موردکاوی‌‌ها ارائه دهند. شواهد موجود در تحلیل‌ها می‌توانند به نتایج دیگری نیز منتهی شوند. همچنین این کتاب، شامل مقالاتی درخصوص موردکاوی است که بر مبنای نوشته‌های دانشجویان MBA طراحی شده‌اند. از آنجایی که مقالات اولیه، نوشته‌‌های تحت فشار مهلت زمان آزمون بوده‌‌اند، ناگزیر دارای اشتباهات، جملات نامشخص و خطاهای منطقی بودند. به این فکر کردم که آیا این مقالات را همان‌طور که هست ارائه دهم یا آن‌ها را تصحیح و بازنگری کنم؟ البته که گزینه دوم را انتخاب کردم. هیچ مقاله‌‌ای کامل نیست و نمی‌خواهم معیاری به‌عنوان «کمال دست نیافتنی» تعیین کنم، اما از شما می‌خواهم که به بهترین مثال‌ها و نکاتی که در کتاب آمده‌اند، توجه کنید، بدون سردرگم شدن درخصوص اینکه چه مثالی درست است و چه مثالی صحیح نیست.
این کتاب برای شما دانشجویان و فراگیران فعلی و آتی موردکاوی در نظر گرفته شده است. آرزویم این است که به واسطه این کتاب، یادگیری شما از موردکاوی‌‌ها ارتقا یابد و منافعی را برای سایر افراد مرتبط با شما، از جمله همکلاسی‌هایتان، اساتید، کارفرمایان، همکاران و جامعه درپی داشته باشد.


برچسب ها: دستنامه مورد کاوی-تکباب-

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است