نگاهی نو به سازمان
سرمایهای که در یک لحظه بر باد رود، قابل اتکا نیست. مال و جاه و زیبایی و سلامتی، همه ناپایدار و زودگذرند و در معرض ابتلا و فنا. اما آن چیز که ماندگار است، نام نیک و خاطره نیک و عمل نیک است. چه خوش گفت حضرت مولانا که:
دنیا همه هیچ و اهل دنیا همه هیچ
ای هیچ برای هیچ با هیچ مپیچ
دانی که پس از مرگ چه باقی ماند
عشق است و محبت است و باقی همه هیچ
اما در حوزه علم و دانش نیز آن افرادی ماندگار میشوند که در راه تعالی بشر و بهبود زندگی مردمان این کره خاکی گام برداشته باشند. آنان که اثری جاویدان از جنس آرامش و رفاه و تسهیل در زندگی دیگران به جای گذاشته باشند. پس انسان باید در جستجوی آن چیزی باشد که نامیرا باشد؛ چرا که حقیقت است که میگویند: هر چیز که در جستن آنی، آنی...
کتاب «تئوری سازمانی، چالش و دورنمای پندارهها» در دو جلد سعی دارد مهمترین دیدگاههای سازمانی و چالشهای که هر دیدگاه با آن مواجه است را متناسب با پروسه زمانی و تکمیلی هر دیدگاه و همراه با معرفی صاحبنظران و نظریهپردازان هر دیدگاه، مورد بررسی قرار دهد. عناوین فصلهای جلد اول این کتاب عبارتند از:
* فصل 1: مقدمهای بر تئوری سازمان (چیستی و چرایی نیاز به آن)
این بخش با توضیح درباره تئوری سازمان آغاز میگردد و با توضیح ماهیت آن در علوم اجتماعی ادامه مییابد؛ سپس به یک تعریف کاربردی از سازمان خواهیم رسید.
* فصل 2: نظریه نوگرای سازمان (مدرنیست): بازگشت به آینده؟
تایید مدرنیسم، مفهوم جهان منظم است؛ مفهومی که میگوید هرج و مرج و بینظمی گاهی متناسب و گاهی متضاد با خواست بشر است و این موضوع میتواند مدیریت شود. در فصل 2 به این بحث خواهیم پرداخت.
* فصل 3: نظریه جدید نوگرای سازمان (نئو مدرنیست): مردم را در درجه نخست قرار دادن؟
نظریه نوگرایی جدید، نظریهای مبتنی بر توسعه سازمان است و مربوط به کانون قرار دادن و توجه سازمان به نیروی انسانی و بینشها و روشهایی از علوم اجتماعی برای توسعه نظریه متفاوت سازمانی مرتبط با مدیریت و رهبری میباشد.
* فصل 4: نظریه جدید نوگرای سازمان (نئو مدرنیست): برموج
کنترل کردن، یک موضوع اصلی برای نظریهپردازهای سازمان است. این بخش در ابتدا بین کنترل رسمی و غیررسمی تمایز قائل میشود و سپس به سه فرم کنترل رسمی، اشاره میکند.
* فصل 5: نظریه فرانوگرای سازمان (پستمدرنیست)
بخش پنجم کتاب، تاریخ واژه پستمدرنیسم را بررسی کرده و نشان میدهد که چطور پستمدرنیسم به پست فودیسم، جامعه پست صنعتی و جامعه اطلاعات که ویژگیهایی از جمله، انعطافپذیری زیاد و چند مهارتی بودن، اهمیت زیاد کار علمی، جدایی سلسله مراتب سازمانی، تفاوت نیروی کار اصلی و دورهای و استفاده انعطافپذیر نیروی کار اجباری، ارتباط مییابد.
نظرات
تئوری سازمانی (جلد اول)