موجود
قیمت: 631,000 تومان


این کتاب برای چه کسی مناسب است؟
این کتاب، با عنوان مقدمه‌ای بر آینده‌نگاری، نسخه اجرایی، عمدتاً برای مدیران اجرایی، رهبران و خودرهبران در هر صنعتی نوشته شده است و به‌دنبال مقدمه‌ای مختصر اما اساسی برای کار آینده‌نگاری تخصصی برای افراد، تیم‌ها و شرکت‌ها است. این کتاب راه‌های کلیدی برای تفکر منطبق‌تر درباره آینده و مجموعه‌ای از جهان‌بینی‌های مبتنی بر شواهد، چارچوب‌ها، روندها، پیش‌بینی‌ها و داستان‌های مربوط به قرن بیست و یکم را معرفی می‌کند. همچنین یک نسخه دانشجویی از این کتاب، برای دانشجویان و رهبرانی که به‌دنبال پرداختن عمیق به این موضوعات هستند، منتشر شده است. این نسخه شامل شش فصل اضافی در مورد موضوعات آینده‌نگاری فردی (خودرهبری)، آینده‌نگاری دپارتمان، مدل‌های آینده‌نگاری، منحنی‌های رشد و سوگیری‌های آینده‌نگاری و تله‌های عملی می‌شود.
ما معتقدیم که هیچ نقشه بهتری برای پیش‌انگاری، ایجاد و رهبری آینده برای خودتان، خانواده‌تان، تیم‌هایتان، سازمان‌هایتان و برای بشریت که به‌عنوان یک شبکه پیچیده در نظر گرفته می‌شود، نخواهید یافت. آینده‌نگاری بزرگ‌ترین قدرت ماست و بهبود آن برای خود و دیگران یک سفر مادام‌العمر محسوب می‌شود. ما معتقدیم که این یکی از رضایت‌بخش‌ترین سفرهایی است که هر یک از ما می‌توانیم انجام دهیم، زیرا به‌دنبال زندگی بامعنا، هدف و تأثیر بیشتر در جهان هستیم.

کتاب راهنمای آینده‌نگاری چیست؟
کتاب راهنمای آینده‌نگاری (معروف به راهنما) مدل‌ها و روش‌های آینده‌نگاری تخصصی و روندهای کلیدی، فرضیه‌ها، پیش‌بینی‌ها و داستان‌های آینده قرن بیست و یکم را در دنیایی با تغییرات شتاب‌گیرنده معرفی می‌کند. این راهنما به دو کتاب تقسیم شده است. کتاب 1، با عنوان مقدمه‌ای بر آینده‌نگاری، ITF، آینده‌نگاری فردی، تیمی و سازمانی را پوشش می‌دهد. کتاب 2، با عنوان آینده‌نگری تصویر کلان، BPF، آینده‌اندیشی عمومی را از دیدگاه‌های اجتماعی، جهانی و فراگیر پوشش می‌دهد. موضوعات کتاب 1 به‌طور سنتی «آینده‌نگاری» و موضوعات کتاب 2 معمولاً «آینده‌پژوهی» نامیده می‌شوند. هر کتاب در یک نسخه اجرایی و یک نسخه دانشجویی طولانی‌تر ارائه می‌شود و به دو دسته از مخاطبان اصلی ما می‌پردازد: رهبران و دانشجویان. نسخه آنلاین رایگان خلاصه‌شده این راهنما را نیز می‌توانید در ForesightGuide.com پیدا کنید.
هر دو کتاب با هم آنچه را که ما آینده‌نگاری جامع (یا طیف کامل) می‌نامیم پوشش می‌دهند. خواهیم دید که آینده‌نگاری می‌تواند به‌اندازه مدیریت حس‌دادها و افکار درونی ما شخصی باشد و به‌اندازه توسعه دیدگاه‌های ما در مورد معنای زندگی و ماهیت جهان فراگیر باشد. آینده‌نگاری می‌تواند به ما در اولویت‌های امروز، برنامه‌های سه‌ماهه آینده، رهبری یک تیم و ایجاد چشم‌اندازی برای هدایت ما برای یک عمر کمک کند. درنتیجه، کتاب‌های ما محدوده فردی (خودرهبری) تا فراگیر را دربرمی‌گیرند که شامل اقدامات آینده‌نگاری، مهارت‌ها و روش‌هایی هستند که ما می‌توانیم به‌عنوان افراد و سازمان‌ها از آن‌ها استفاده کنیم و همچنین دربرگیرنده چشم‌اندازها، اهداف و ارزش‌هایی هستند که می‌توانند به ما کمک کنند تا آینده بهتری برای بشریت بسازیم.
این کتاب‌ها توسط دانشگاه آینده‌نگاری (4U)، یک سازمان یادگیری و توسعه که آینده‌نگاری را به افراد و تیم‌ها آموزش می‌دهد، نوشته و تولید شده‌اند. 4U یک بخش از بنیاد مطالعات شتاب‌گیری (ASF)، یک سازمان غیرانتفاعی 501c3 است. ASF در سال 2003 برای تحقیق و درک بهتر فرآیندهای انسانی و فراگیر در تسریع تغییرات آغاز شد. همچنین داوطلبانی در شبکه آموزش و تحقیقات آینده‌نگاری (FERN) که به‌صورت داوطلبانه تازه‌واردان به دنیای آینده‌نگاری تخصصی را هدایت می‌کنند، به تولید این کتاب کمک کرده‌اند. در سال 2022، هر دو مؤسسه ASF و FERN تحت یک سازمان غیرانتفاعی جدید، بنیاد فیوچرمدیا، متحد شدند. تمرکز سازمان غیرانتفاعی جدید ما ساخت یک فیوچرمدیای آنلاین است؛ یک ویکی ویرایش شده توسط یک جامعه که هم آینده‌نگاری و هم آینده‌پژوهی را پوشش می‌دهد.
این نسخه چاپ اول است. با توجه به اینکه تغییراتی موردنیاز هستند، ما قصد داریم نسخه‌های جدید راهنما را به‌طور دائم و به‌صورت دوره‌ای منتشر کنیم. گروه نویسندگان و ویراستاران رو به رشد ما متعهد می‌شوند که به بهبود آن ادامه دهند تا در سال‌های آینده نیز به شما خدمت کند. برای اینکه آن را برای نسخه بعدی آماده کنیم، لطفاً این موارد را با ما در میان بگذارید: قدردانی از چه کسی را فراموش کرده‌ایم؟ چه چیزهایی را کنار گذاشته‌ایم یا اشتباه بیان نموده‌ایم؟ ما به گرمی از نظرات و انتقادات شما از طریق guide@foresightu.com استقبال می‌کنیم.
این راهنما همچنین در حال پیشرفت است. پر از مدل‌های آزمایشی و ادعاها می‌باشد. در حال حاضر تعداد زیادی از این ادعاها ضعیف هستند؛ بنابراین به‌صورتی ناخواسته دارای سوگیری، ناقص و در قسمت‌هایی نادرست هستند. از اینکه به ما اطلاع دهید چه کاری را به‌درستی انجام می‌دهیم و کجا باید بهتر عمل کنیم، متشکریم. این راهنما همچنین نقطه‌نظری غیر خنثی دارد که در حال حاضر نقطه‌نظر نویسنده اصلی آن، آینده‌پژوهی تحصیل‌کرده، جان اسمارت است. در صورت مشاهده سوگیری نویسنده، می‌توانید با آن مخالفت نمایید و می‌توانید از طریق guide@foresightu.com به این سوگیری‌ها اشاره کنید تا بتوانیم نسخه‌های بعدی را بهبود بخشیم.
این راهنما با لحن محاوره‌ای نوشته شده است. ما همچنین در جاهای مختلف برای پروژه‌ها یا فعالیت‌هایی که رهبران آینده‌نگار مشتاق ممکن است انجام دهند، هم برای پیشبرد شغل خود و هم تخصص نوظهورمان، فراخوانی برای اقدام اعلام می‌کنیم. واژه‌نامه اصطلاحات در پایان کتاب 2 گنجانده شده است. بخش‌های یادداشت‌ها و منابع قرار است در ویرایش دوم اضافه شوند. راهنمای آنلاین، در foresightguide.com، همچنین حاوی مطالبی است که در اینجا گنجانده نشده است.
ما از کادرهای متنی برای مشخص کردن تعدادی از مطالب آینده طولانی‌تر خود استفاده کرده‌ایم تا یافتن یا نادیده گرفتن آن‌ها آسان‌تر شود. هیچ مطالعه موردی در این نسخه وجود ندارد، اما بسیاری از داستان‌های ما برای نشان دادن یک مفهوم آینده‌نگاری یا ارائه درس‌هایی در آینده‌نگاری به‌کار می‌روند.
تا جایی که ما می‌دانیم، تمام تصاویر این اثر با اجازه نویسنده، با استفاده از جستجوی مجوز مشترکات خلاقانه، جستجوی تصویر گوگل با برچسب حقوق استفاده برای استفاده مجدد یا از مخازن تصویر با استفاده رایگان بازیابی شده‌اند. در کتاب الکترونیک و راهنمای آنلاین، تصاویر معمولاً به منابع وب خود پیوند داده شده‌اند. اگر می‌خواهید تصویری حذف شود یا استناد آن بهبود یابد، به ما اطلاع دهید.

بررسی اجمالی
آینده‌نگاری یک موضوع گسترده و حیاتی است. در صفحات بعدی آینده‌نگاری را از سه دیدگاه اصلی بررسی خواهیم کرد: 1. تفکر مبتنی بر شواهد (جستجوی پیش‌بینی‌کننده‌ترین داده‌ها، قیاس‌ها و مدل‌ها برای توضیح جهان)، 2. آگاهی از شتاب (با توجه به اینکه برخی از فرآیندهای خاص علمی، فنی، اقتصادی و اجتماعی به‌طور متوسط در طول تاریخ بشر درگیر رشد تصاعدی بوده‌اند)، و 3. تفکر تکاملی-توسعه‌ای (کاوش در فرآیندهای غیرقابل‌پیش‌بینی و پیش‌بینی تغییر در شبکه‌های افراد، سازمان‌ها و جوامع و این فرضیه که جهان ما خود یک سامانه تکاملی-توسعه‌ای است).
هر سه دیدگاه جهان‌بینی نیز هستند. اولین جهان‌بینی، صرفاً مربوط به علم تثبیت‌شده و روش‌های آن است؛ جهان‌بینی دوم آینده‌نگاری نمایی است و سومین مورد را آینده‌نگاری تکاملی-توسعه‌ای می‌نامیم. دو مورد آخر، امروزه فرضیه‌های در حال کار در نظریه سامانه‌ها (فلسفه سامانه‌های طبیعی) هستند. ما انتظار داریم که آن‌ها توسط علم آینده تأیید شوند.
آینده‌نگاری نمایی که در این کتاب معرفی شده است و در کتاب 2 به‌طور عمیق مورد بررسی قرار گرفته است، به رهبران کمک می‌کند تا نکات منفی فرآیندهای شتاب‌دهنده تغییرات را در مقیاس یک سیاره درک کنند، از آن بهره ببرند، راهنمایی کنند و از آن دفاع کنند. در دهه‌های اخیر، تغییرات علمی، فناوری، کارآفرینی و توانمندسازی نمایی به بزرگ‌ترین مجموعه پیشران‌های آینده بشر تبدیل شده‌اند. خواهیم دید که چرا برخی از اشکال تغییر در آینده به‌ناچار حتی سریع‌تر و ازنظر اخلاقی پیچیده‌تر خواهند شد. بهترین متفکران اکنون می‌دانند، حتی بدون اینکه ما هنوز تمام علم ریاضیات و علوم را در اختیار داشته باشیم، جنبه‌های خاص تمدن شبکه‌ای ما به‌طور متوسط در طول تاریخ بشری، با مکث‌های کوتاه و محلی فزاینده‌ای در حال افزایش بوده است. درک اینکه کدام فرآیندهای اجتماعی تسریع می‌شوند و چرا، به ما امکان می‌دهد بهتر آن‌ها را به سمت اهداف مرجح خود هدایت کنیم، از ارزشی که ایجاد می‌کنند سود ببریم و در برابر جنبه‌های مخرب آن‌ها از خود محافظت کنیم.
برای تجزیه‌وتحلیل نمایی، دو کلان‌روند جهانی را معرفی می‌کنیم: متراکم سازی و مادی‌زدایی یا «D&D». ما آن‌ها را به‌عنوان پیشران‌های علّی کلیدی شتاب کارآفرینی، اجتماعی و فناوری پیشنهاد می‌کنیم. به‌دلیل وجود D&D، برخی فرآیندهای اجتماعی احتمالاً در سال‌های آینده بیشتر مرتبط، کوچک‌تر، دیجیتال، هوشمند و قدرتمندتر خواهند شد. به‌دلیل D&D، فرآیندهای اجتماعی از منابع کارآمدتر استفاده می‌کنند و همچنین مستقل از منابع می‌شوند و امکان شتاب بیشتر آن‌ها فراهم می‌گردد. بسیاری از این فرآیندها جوامع ما را در سطح شبکه تثبیت می‌کنند و بهبود می‌بخشند. بااین‌حال، تعداد معدودی از موارد منتخب هر چه سریع‌تر پیش روند، بی‌ثبات‌تر و خطرناک‌تر می‌شوند. استفاده درست و نادرست از علم و فناوری‌های شتاب‌گیرنده، امروزه بیش از هر زمان دیگری مزیت‌ها، بنیان‌افکنی‌ها، فرصت‌ها و خطرات (ADOR) جدیدی ایجاد می‌کند.
آینده‌نگاری تکاملی-توسعه‌ای که در این کتاب معرفی شده و به‌طور عمیق در BPF مورد بررسی قرار گرفته است، مجموعه‌ای از فرضیه‌ها در تفکر سامانه‌ای است که از زیست‌شناسی، سامانه‌های پیچیده و نظریه شبکه ریشه می‌گیرند. این جهان‌بینی کمتر شناخته شده و درعین‌حال سودمندترین جهان‌بینی است، زیرا چارچوبی را برای تمایز بین تغییرات قابل پیش‌بینی و غیرقابل‌پیش‌بینی، بهبود ارزش‌هایی که تصمیمات ما را هدایت می‌کنند و انطباق بیشتر در هر محیطی به ما ارائه می‌دهد. شناخت انطباق، هم از نظر تکاملی و هم از نظر توسعه‌ای، به ما کمک می‌کند تا بهترین راهبرد بلندمدت خود را ایجاد کنیم. هم افراد و هم گروه‌ها اغلب در انطباق، برنده یا بازنده هستند، اما بهترین شبکه‌های ساخته‌شده از مردم، شرکت‌ها و جوامع، همیشه در زمان‌های خوب و بد بهبود می‌یابند. انتخاب طبیعی شبکه‌های خوش‌ساخت را قوی‌تر، انعطاف‌پذیرتر و منطبق‌تر می‌سازد.
آینده‌نگاری تکاملی-توسعه‌ای به رهبران و تیم‌هایشان کمک می‌کند تا تنش مولد بین افراد و جمع را در هر سامانه‌ای بهتر درک و هدایت کنند و داستان‌های آینده واقع‌بینانه را از موارد غیرواقعی متمایز سازند. آینده‌نگاری تکاملی-توسعه‌ای، همزیستی و تنش بین فرآیندهای تکاملی که عمدتاً از طریق موجودیت‌های منفرد در یک سامانه عمل می‌کنند، فرآیندهای توسعه‌ای که در مجموعه‌ای از افراد (به‌طور متوسط سامانه) عمل می‌کنند و نحوه ادغام (وابستگی متقابل) آن‌ها برای ایجاد شبکه‌های انطباقی («سامانه‌های تکاملی-توسعه‌ای») را بررسی می‌کند.
زندگی، با تمام نشاط، هوش و قدرتش، پیچیده‌ترین نمونه شناخته‌شده از چنین شبکه‌ای است. شبکه‌های انطباقی پیچیده هم تنوع محلی و هم شباهت جهانی را نشان می‌دهند. مدل‌های تکاملی-توسعه‌ای در زیست‌شناسی به ما می‌گویند که یکی از اهداف اساسی تغییر تکاملی، رشد تنوع و تخصص شبکه است. چنین تغییری از کل شبکه محافظت می‌کند، درحالی‌که هم‌زمان فرصت‌ها و تهدیدهای جدیدی را برای بازیگران خاص ایجاد می‌کند. این جهان‌بینی با در اولویت قرار دادن شبکه مطالب زیادی می‌آموزد. به‌عنوان‌مثال، یک دیدگاه مبتنی بر شبکه و تکاملی-توسعه‌ای از فناوری به‌عنوان یک سامانه پیچیده پیش‌بینی می‌کند که آینده هوش مصنوعی (AI)، موضوعی که در حال حاضر بسیار مورد بحث است، بسیار پیچیده‌تر، جمعی‌تر، پایدارتر و اخلاقی‌تر و شخصی‌تر از آن چیزی خواهد بود که در حال حاضر بسیاری از کسانی که در مورد این موضوع صحبت می‌کنند، متوجه می‌شوند.
بااین‌حال، شاید مفیدترین فایده این جهان‌بینی این باشد که یک مدل هنجاری (مبتنی بر اهداف و ارزش‌ها) از انطباق را به ما ارائه می‌دهد. زمانی که بتوانیم سبک‌سنگین بین اهداف و ارزش‌های انطباقی را تجسم و مدیریت کنیم، بهتر می‌توانیم به نتایج غیرقابل تعریفی مانند موفقیت فردی، تعالی سازمانی و پیشرفت اجتماعی دست یابیم. ما می‌توانیم ببینیم که باید برای سرعت بخشیدن و آزادسازی کدام تغییرات فردی، سازمانی و اجتماعی تلاش کنیم و باید سرعت کدام موارد را کاهش دهیم و آن‌ها را بهتر تنظیم کنیم تا به آینده‌هایی توانمندتر و پایدارتر برسیم.
هر یک از این سه دیدگاه، تفکر مبتنی بر شواهد، آگاهی از شتاب و تفکر تکاملی-توسعه‌ای، حاوی برخی مفروضات مهم و فرضیه‌های موقت در مورد ماهیت جهان هستند. زمانی که به نظر می‌رسد این مفروضات و فرضیه‌ها به مدل‌ها، ادعاها و داستان‌های ما مربوط باشند، تلاش خواهیم کرد به‌صراحت آن‌ها را بیان کنیم. شما ممکن است این فرضیات و فرضیه‌ها را به اشتراک بگذارید یا نگذارید، اما امیدواریم حداقل آنچه را که می‌گوییم بشنوید و خودتان تصمیم بگیرید که کدام‌یک از آن‌ها ارزش بررسی، به‌کارگیری و آزمایش در راهبرد و اقدام را دارند.
با استفاده از تفکر مبتنی بر شواهد، استدلال خواهیم کرد که علم، حتی با همه تنوع فرهنگی آن، هم یک راه ممتاز، پیشرو و آزاد و هم محدودکننده برای کسب دانش است. با استفاده از آگاهی از شتاب، پیشنهاد می‌کنیم که پیچیده‌ترین و سازگارترین شبکه‌های زندگی به‌طور مداوم از محدودیت‌های موقتی و محلی برای رشد توانایی‌های فیزیکی و ذهنی خود از طریق دو فرآیند اصلی فرار کرده‌اند: متراکم سازی فرآیندهای فیزیکی حیاتی و مادی‌زدایی فرآیندهای اطلاعاتی‌شان. خواهیم دید که چرا مغز انسان و جوامع و زیرمجموعه خاصی از فناوری‌های ما، در حال حاضر در اوج این روند قرار دارند، چرا بسیاری از اشکال شتاب اجتماعی ادامه خواهند داشت و چرا این شتاب مستلزم آینده‌نگاری و راهنمایی بهتر است. با استفاده از تفکر تکاملی-توسعه‌ای، استدلال خواهیم کرد که انتخاب طبیعی در همه سامانه‌های پیچیده از دو فرآیند رقابتی استفاده می‌کند و دو هدف اساسی را دنبال می‌کند. سامانه‌های پیچیده به‌طور دائمی هم برای آزمایش‌های تکاملی غیرقابل‌پیش‌بینی و هم برای حفاظت از رشد قابل پیش‌بینی انتخاب می‌شوند. تکامل و توسعه به نظر ما به یک اندازه برای سامانه‌های انطباقی اساسی هستند و بنابراین، درجاتی از تفکر تکاملی و توسعه‌ای برای آینده‌نگاری و راهبرد خوب نیز اساسی است.
درحالی‌که امروزه می‌توانیم این دو فرآیند و هدف رقابتی را به‌وضوح در ژنتیک تکاملی-توسعه‌ای ببینیم، ما معتقدیم که علم (نظریه انتخاب چند سطحی) نشان خواهد داد که آن‌ها برای همه سامانه‌های پیچیده همتاسازِ («خودنوگر») تحت انتخاب در جهان ما کاربرد دارند. در این کتاب، ما خطوط کلی یک روان‌شناسی و نظریه در حال ظهور ارزش‌های مبتنی بر تکامل-توسعه را ارائه خواهیم داد. در کتاب 2، ما عناصر اولیه یک جامعه‌شناسی، اقتصاد و علوم سیاسی تکاملی-توسعه‌ای را ترسیم خواهیم کرد. ما همین کار را برای فناوری دیجیتال خود انجام خواهیم داد و پیشنهاد می‌کنیم که زیست الگوی تکاملی-توسعه‌ای تنها مسیری است که برای توسعه هوش مصنوعی عمومی به‌راحتی در دسترس است (یک «گلوگاه توسعه»). ما استدلال خواهیم کرد که این بدان معنا است که ماشین‌های هوشمند آینده ما احساسات، همدلی، اخلاق و ارزش‌هایی بسیار شبیه به هوش ما خواهند داشت. به‌عبارت‌دیگر، آینده ما حاوی بسیاری از مؤلفه‌های توسعه‌ای حکیمانه، قابل پیش‌بینی، محافظ و محدودکننده از حال و گذشته ما خواهد بود.
در سراسر این راهنما با تعداد زیادی از کتاب‌های مرجع مواجه خواهید شد. ما بهترین کتاب‌هایی که در زمینه‌های متنوعی از موضوعات مرتبط با آینده‌نگاری می‌شناسیم را ذکر خواهیم کرد و پیشنهاد می‌کنیم که دانشجویان و رهبران باید در نظر داشته باشند که هفته‌ای یک کتاب جدید به روش «مطالعه اسپرینت» مطالعه کنند و چند ساعت برای هرکدام وقت بگذارند. برای نکاتی در مورد نحوه انجام این کار، مطالعه اسپرینت را در فصل 5 ببینید. ما همچنین توصیه می‌کنیم که ابتدا این کتاب را به‌سرعت بخوانید، فقط یک یا سه ساعت از وقت گران‌بهای خود را به آن اختصاص دهید و بعداً فقط درصورتی‌که بعد از آن اسپرینت اولیه «در ذهن شما تداعی شود» به آن بازگردید. هنگامی‌که ما به‌سرعت مطالعه می‌کنیم، می‌توانیم انتخاب کنیم که چقدر به هر موضوعی بپردازیم و به ما کنترل عمیقی بر فرآیند یادگیری می‌دهد. مطالعه اسپرینت، گوش دادن، بحث کردن و بحث درباره «ورودی‌های عالی» با گروهی از دوستان و همکاران که دارای مهارت‌های متفاوتی هستند، یکی از بهترین راه‌هایی است که می‌توانیم از طریق آن از تمام مزایا، بینش‌ها، موارد ممکن، ابزارها و فرصت‌ها و بنیان‌افکنی‌ها، مشکلات و خطرات جدیدی که دنیای پرشتاب ما فراهم می‌کند، اطلاع یابیم.
این راهنما به ما کمک می‌کند تا در پیش‌بینی، نوآوری و رهبری آینده بهتر شویم. خواهیم دید که این کلمات بیانگر سه هدف اساسی و درعین‌حال متفاوت از آینده‌نگاری هستند. همچنین یاد خواهیم گرفت که چگونه آینده‌نگاری را با عمل، در یک چرخه بازخورد کلاسیک که به چهار مهارت آینده‌نگاری مؤثر و چهار مهارت عملی مؤثر بستگی دارد، ادغام کنیم. ما به این دو مجموعه از مهارت‌ها، هشت مهارت آینده‌نگاری انطباقی می‌گوییم. خواهیم دید که هشت مهارت هر روز توسط همه ما به شیوه‌های بهتر و بدتر استفاده می‌شوند. خواهیم دید که چرا نمی‌توانیم از هیچ‌یک از آن‌ها غافل شویم و یاد خواهیم گرفت که چگونه در هر هشت مورد به‌طور معقولی توانمند شویم. ما می‌توانیم از هر یک از این مهارت‌ها به‌خوبی یا به‌صورتی نامناسب در هر روز از زندگی خود استفاده کنیم.
یک پارادوکس بزرگ تغییر این است که تمدن ما، وقتی به‌عنوان یک شبکه پیچیده در نظر گرفته می‌شود، نسبت به تاریخ 10000 ساله خود، نوآور، هوشمند، همدل، اخلاقی، قوی و پایدارتر است. ما این شش مورد را «اهداف IES» می‌نامیم و آن‌ها با هم مدل آینده‌نگاری هنجاری انطباقی ما را تشکیل می‌دهند. بااین‌حال، برخی از شرایط برای افراد، گروه‌ها، شرکت‌ها و جوامع مختلف بی‌ثبات‌تر، نامطمئن‌تر، واپس‌رونده‌تر و بنیان‌افکن‌تر از گذشته هستند. در آمریکای امروز، افزایش نابرابری، فرسایش طبقه متوسط، بیکاری فناورانه، قطبی شدن سیاسی، سامانه آموزش شکست‌خورده، بدهی، اعتیاد، اخبار جعلی، جرائم سایبری، رقابت قدرت‌های بزرگ، بیماری همه‌گیر و تغییرات آب‌وهوایی تنها تعدادی از مشکلاتی هستند که برای خود ایجاد کرده‌ایم؛ و برای حل آن‌ها باید به خودمان تکیه کنیم.
هر چه تغییرات سریع‌تر پیش بروند، آینده‌نگاری بیشتر موردتقاضا خواهد بود و داستان‌های بیشتری در مورد آینده بیان می‌شوند که بسیاری از آن‌ها در ابتدا بسیار ضعیف هستند. این راهنما به شما کمک می‌کند تا سطوح رو به رشد تخیل، نویز و هیاهوی آینده را ببینید تا شواهد، روندها و نشانک‌های واقعی را که برای هدایت راهبرد خود نیاز دارید، بیابید. هرچه آینده‌نگاری بهتری داشته باشیم، بهتر می‌توانیم جنبه‌های منفی را مدیریت کنیم و تغییرات با شتاب بی‌امان را هدایت کنیم. هر یک از ما که در دوران گذارهای بزرگ به دنیا آمده‌ایم (به کتاب 2 مراجعه کنید)، می‌توانیم ببینیم که همین‌جا و همین‌الان، زمان بسیار شگفت‌انگیز و خوش‌شانسی برای زنده‌بودن است.
اجازه دهید مرور کلی خود را با معرفی و توضیح سه شعار 4U به پایان برسانیم. ما بعد از هر یک از این شعارها از علامت تعجب استفاده می‌کنیم تا به ما یادآوری کند که انرژی هیجانی، وقتی روی اولویت‌های اصلی ما سرمایه‌گذاری شود، می‌تواند به ما کمک کند تا آگاهانه‌تر زندگی کنیم. ممکن است یک یا چند مورد از این شعارها را به‌عنوان مانتراهای شخصی به‌خاطر بسپارید و تکرار کنید تا در آینده‌نگاری و اقدامات روزانه به شما کمک کند. هر یک از این‌ها را در صفحات بعدی، هر زمان که فکر کنیم ممکن است کمک‌کننده باشد، تکرار خواهیم کرد.

شعار 1: اول مردم!
شعار اول ما به ما یادآوری می‌کند که مردم، نه باورها، برنامه‌ها، سیاست‌ها، شرکت‌ها، دولت‌ها یا حتی بقیه دنیای طبیعی ما، معجزه‌آساترین و مهم‌ترین موجودات در جهان شناخته‌شده هستند. رشد اخلاق و همدلی ما با توجه به تمام زندگی، به‌ویژه برای سایر انسان‌ها، پیچیده‌ترین و آگاه‌ترین موجودات روی زمین، باید بالاترین اولویت ما باشد. ما باید آگاهانه تلاش کنیم تا به یکدیگر برای پیشرفت، کمک کنیم و صرف‌نظر از اختلاف‌نظرهایمان، به سمت آینده‌ای با مجموع مثبت برای همه حرکت کنیم. همان‌طور که آینده‌پژوه تیلارد دو شاردن مدت‌ها پیش گفته است، ما معتقدیم که شواهد تاکنون نشان‌دهنده پیکان پیشرفت فراگیر است (به BPF مراجعه کنید). همان‌طور که در مورد آن بحث خواهیم کرد، حداقل یک هدف ظاهری برای جهان ما و زندگی خود ما وجود دارد و آن شامل افزایش پیچیدگی و آگاهی است. انسان‌ها پیچیده‌ترین، آگاه‌ترین و آینده‌نگارترین موجودات روی زمین هستند. بااین‌حال روان‌شناسان به ما می‌گویند که هر یک از ما فقط برای چند دقیقه در یک روز معمولی واقعاً هوشیار هستیم. ما معتقدیم زمانی که حفاظت و احترام به یکدیگر را حتی در اختلافاتمان در اولویت قرار دهیم، می‌توانیم کیفیت بسیار بالاتر، آگاهی مستمر و جمعی‌تر و آینده‌نگاری و اقدام بسیار بهتری داشته باشیم.

شعار 2: کیفیت چشم‌انداز!
شعار دوم ما ادعا می‌کند که کیفیت چشم‌انداز ما، برای خود، خانواده، تیم‌هایمان، سازمان‌ها، جوامع و سیاره ما مهم‌ترین و مفیدترین چیزی است که می‌توانیم از آگاهی، هوش، اخلاق و همدلی خود برای توسعه آن استفاده کنیم. همه ما قادر به انجام تعداد بسیار زیادی از اعمال ممکن در هر ثانیه در هر روز هستیم، اما فقط برخی از آن افکار و اعمال هم انطباقی و هم پیشرو خواهند بود. هر چه کیفیت چشم‌انداز ما برای چند ثانیه آینده، چند ساعت آینده، روز بعد، ماه بعد، سه ماه بعد، سال بعد، دهه بعد تا آخر عمر، برای فرزندانمان و برای نسل‌های آینده بهتر باشد، اقدامات ما می‌توانند بهبود یابند. اگر مردم شایستگی این را دارند که دارای اولویت اصلی باشند، از نظر ما، بهبود کیفیت چشم‌انداز ما نیز شایسته است که فرایند دارای اولویت اصلی ما باشد. هر چه همه ما واضح‌تر ببینیم که در آینده چه خواهیم کرد، می‌توانیم انجام دهیم و باید انجام دهیم، دنیای ما بهتر می‌شود. ما بهترین نکات خود در مورد چگونگی بهبود چشم‌انداز خود را در این راهنما ارائه خواهیم داد. به ما اطلاع دهید که کدام موارد را دوست دارید و در کجا کوتاهی کرده‌ایم.

شعار 3: آینده‌نگاری اهمیت دارد!
می‌توانیم عبارت «کیفیت چشم‌انداز» را در یک کلمه کوتاه خلاصه کنیم: آینده‌نگاری. شعار نهایی ما به ما یادآوری می‌کند که در حال حاضر در دنیایی زندگی می‌کنیم که در آن آینده‌نگاری اغلب نادیده گرفته می‌شود و مسدود می‌گردد. بسیاری از ما متوجه نمی‌شویم که وقتی تصمیم می‌گیریم به کیفیت چشم‌انداز خود اهمیت دهیم و وقتی از فرآیند آینده‌نگاری خوب استفاده می‌کنیم، چقدر بهتر می‌توانیم ببینیم. آینده نیز سیاسی است و هرکس برنامه‌های خود را دارد. بسیاری از نهادهای قدرتمند خوشحال هستند که نسخه‌ای از آینده را به ما ارائه می‌کنند که به بهترین وجه به اهداف آن‌ها خدمت می‌کند، اما نه لزوماً اهداف ما، یا اهداف کل مردم. یک گام بزرگ در رشد فردی این است که بدانیم توانایی ما برای ایجاد آینده‌نگاری فردی و گروهی بهتر، هم برای زندگی خودمان و هم برای زندگی همنوعانمان اهمیت زیادی دارد. به‌عنوان شبکه‌های پیچیده، تیم‌ها، گروه‌ها و گونه‌های ما به‌اندازه میزان آینده‌نگاری، تنوع و توانمندی هر فرد در آن شبکه، هوشمند و قوی هستند. هیچ موجودیتی در جهان فیزیکی ما، با پیچیدگی محدود در واقعیتی با تعداد بسیار زیادی از موارد امکان‌پذیر، هرگز نمی‌تواند دانای مطلق یا قادر مطلق باشد. هیچ‌کس هرگز انحصار آینده را نخواهد داشت. منطبق‌ترین موجودیت‌ها همیشه شبکه‌های پیچیده‌ای بوده‌اند و خواهند بود که از افرادی تشکیل شده‌اند که هر یک تا حدی متفاوت و تا حدی مشابه هستند. ما همیشه برای پیشرفت به یکدیگر نیاز خواهیم داشت. به نظر می‌رسد رشد هم‌زمان آینده‌نگاری، تنوع، اخلاق، همدلی، توانایی و آگاهی فردی و جمعی ما، بخشی از «آنچه جهان می‌خواهد» است.

نحوه مطالعه کتاب
فصل 1 این کتاب یک نمای کلی ارائه می‌دهد. اگر می‌توانید فقط به میزان یک فصل، بیش از یک تا سه ساعت (طول یک فیلم، معیار خوبی است برای یک سرعت زمان‌بندی‌شده) وقت بگذارید، این فصل را توصیه می‌کنیم. پیوست 1 همچنین به شما کمک می‌کند مدل‌های کلیدی این کتاب را برای خود و تیم‌هایتان اعمال کنید و همچنین می‌تواند در عرض یک ساعت مطالعه شود. همچنین این فصل باید در اولویت قرار گیرد، زیرا شما را در ارزیابی خود، برنامه‌ریزی و اقدام به چالش می‌کشد.
در فصل 1، خواهید آموخت که چگونه خوش‌بینی راهبردی و بدبینی تدافعی، زمانی که هرکدام به‌خوبی مورد استفاده قرار می‌گیرند و در ابتدا به همین ترتیب، به ما کمک می‌کنند «راه خود را به‌سمت آینده‌های فردی، تیمی، سازمانی و اجتماعی بهتر بیابیم». هنر متعادل کردن تفکر گذشته‌گرا، حال‌گرا و آینده‌گرا و ارزیابی آینده‌های محتمل، ممکن، مرجح و قابل‌اجتناب («چهار P») و مدیریت تعارض‌های آن‌ها در تیم‌ها را خواهید آموخت. شما خواهید آموخت که آینده را به‌عنوان مجموعه‌ای از مزایا، بنیان‌افکنی‌ها، فرصت‌ها و خطرات شتاب‌گیرنده (ADOR) ببینید. در دنیای تغییرات شتابان، ADOR به‌طور قابل‌توجهی مجموعه‌ای از ارزیابی‌های راهبردی مفیدتری نسبت به روش ارزشمند قدیمی SWOT (قوت‌ها، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها) ارائه می‌دهد. پیوست 1 به شما کمک می‌کند تا احساس آینده‌نگاری و سبک‌های تفکر خود و تیمتان را تشخیص دهید و چند مهارت کلیدی، چارچوب‌ها و روش‌هایی را بیاموزید که تیم‌ها و سازمان‌های بزرگ برای ایجاد آینده‌نگاری و اقدام مؤثر، روزانه و در طولانی‌مدت استفاده می‌کنند.
در فصل‌های بعدی، چارچوب‌ها، روش‌ها و عادت‌های دیگری را یاد می‌گیرید که به شما و تیم‌هایتان کمک می‌کنند تا راهبرد مؤثر و انطباقی ایجاد کنید، آن راهبرد را عملی کنید، تأثیر آن را ارزیابی کنید و در دنیای داستان‌های آینده حرکت کنید. همان‌طور که خواهیم دید، بسیاری از داستان‌های محبوب در مورد آینده هم سرگرم‌کننده و هم غیرواقعی هستند. تمام داستان‌های آینده برای برآورده کردن یک خواسته یا پیشبرد یک برنامه، به‌صورت آگاهانه یا ناخودآگاه و از روی قصد خوب یا بد، گفته می‌شوند. رهبران بزرگ باید بیاموزند که داستان‌های کارآمد در مورد آینده را برای اهداف مختلف ایجاد کنند و تمام نویزها، برنامه‌ها و هیاهوها را در داستان‌های دیگران ببینند و شواهد، روندها و نشانک‌هایی را که برای هدایت راهبرد نیاز دارند، کشف کنند.



نظرات مقدمه ای بر آینده نگاری

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده محمد علی شاه حسینی
امیر سالار ونکی
مصباح سیوندیان
مترجم
ناشر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی
تعداد صفحات 802 صفحه
دسته بندی تازه های نشر
تاریخ انتشار 1403
شابک 9786223741197
قیمت 631,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

فهرست مطالب


یادداشت مترجمان          7

پیشگفتار          9

مقدمه مولف          11

فصل اول: مقدمه‌ای بر آینده‌نگاری - بزرگ‌ترین موهبت بشر          23
۱-۱-  آینده‌نگاری چیست؟          23
1-2- فرد متخصص در آینده‌نگاری - یک تعریف ساده          30
1-3- زمینه آینده‌نگاری چیست؟          32
1-4- قاعده آنا کارنینا - یک فرض اساسی این کتاب راهنما          37
1-5- شش دامنه عمل آینده‌نگاری          40
1-6- آینده‌پژوهان در مقابل آینده‌نگاران (راهبردشناسان): شما کدام مورد هستید؟          45
1-7- تحلیل تغییر: هرم زمان (گذشته، آینده، حال)          53
1-8- یکپارچه‌سازی آینده‌نگاری و عمل: حلقه انجام (حلقه LFAR)          59
1-9- افق‌های حلقه انجام: قانون توانی آینده‌اندیشی          66
1-10- مدیریت تغییر: هرم تکاملی-توسعه‌ای          69
۱-۱۱- قوانین 80/20 و 95/5 تغییر          91
۱-۱۲- تفکر شهودی و سنجیده: دو سامانه فکری ما          100
۱-۱۳- آینده‌نگاری هیجانی: حس‌دادهای مثبت و منفی آینده          114
۱-۱۴- رشد هیجانی-شناختی: صعود در هرم‌های توسعه          117
۱-۱۵- چند چارچوب مفید آینده‌نگاری          129
۱-۱۶- سوگیری آزادی: چرا پیش‌بینی این چنین بدنام است؟          160
۱-۱۷- سوگیری منفی‌نگر: چرا احساسات آینده اغلب تحت هدایت موارد منفی هستند          167
۱-۱۸- پیشرفت آینده‌نگاری، رسانه‌ای و اجتماعی          174
۱-۱۹- دنیای شگفت‌انگیز و چالش‌برانگیز آینده‌نگاری          177
۱-۲۰- تاریخ مهم است! - آینده‌نگاری تاریخی و چابک‌بین          181
۱-۲۱- آینده‌نگاری اهمیت دارد! - دیدن فرصت‌های پیشرفت از دست رفته (LPO‌ها)          188
۱-۲۲- آینده‌نگاری انطباقی: مدل‌ها، ارزش‌ها و چشم‌انداز‌های موفقیت و پیشرفت          201
۱-۲۳- چشم‌اندازی از فرهنگ آینده‌نگاری جهانی          206

فصل دوم: تخصص آینده‌نگاری - وضعیت کنونی این زمینه          213
۲-۱- تاریخچه‌ای بسیار کوتاه از این زمینه          213
۲-۲- 25 مورد از برجسته ترین آینده‌پژوهان و آینده‌نگاران در قرن بیستم          218
۲-۳- وضعیت فعلی زمینه آینده‌نگاری          221
۲-۴- افسانه بزرگ آینده‌نگاری          222
۲-۵- راز آشکار آینده‌نگاری          225
۲-۶- LAIS: چهار مهارت آینده‌نگاری راهبردی          227
۲-۷- هشت مهارت آینده‌نگاری انطباقی (مهارت‌های LAISEIRR)          238
۲-۸- بیست تخصص آینده‌نگاری سازمانی          241
۲-۹- حلقه انجام در سه سطح از جزئیات - گام‌ها، مهارت‌ها و تخصص‌ها          255
2-10- تمرکز تخصصی: آینده‌نگاری سرمایه‌گذاری و امور مالی          258
2-11- شش نقش برای رهبران آینده‌نگاری: برخی کارکردهای اجتماعی ضروری          274
۲-۱۲- هرم‌های آینده‌نگاری هنجاری: یافتن ارزش‌ها و چشم‌انداز‌های موفقیت          280
۲-۱۳- جامعه آینده‌نگاری تخصصی چقدر بزرگ است؟          295
۲-۱۴- خودمان را چه می‌نامیم؟          298
۲-۱۵- جوامع فعال در زمینه آینده‌نگاری جامع - یک لیست منتخب          300
۲-۱۶- گزینه‌های آموزش آینده‌نگاری          308
۲-۱۷- ارزیابی تأثیر آینده‌نگاری و سطوح شایستگی          314
۲-۱۸- تحصیل آینده‌نگاری: فرصت‌ها و چالش‌ها          315
۲-۱۹- بهار آینده‌نگاری جدید آینده‌نگاری          321
۲-۲۰- نقش ما چه خواهد بود؟          325

فصل سوم: آینده‌نگاری انطباقی - وظایف و مهارت‌های ضروری          329
۳-۱- چهره‌های متعدد هرم تکاملی - توسعه‌ای: چهار P در بافت جهانی و فراگیر          329
۳-۲- هفت وظیفه آینده‌نگاری تخصصی          339
۳-۳- شناخت جایگاهمان در زنجیره ارزش: تخصصی‌سازی و تیم‌سازی راهبردی          342
۳-۴- نکات اثبات‌کننده‌ آینده‌نگاری: تبحر در چهار مهارت آینده‌نگاری          347
۳-۵- آشکارسازی فرضیات و مدل‌های ضمنی خود          393
۳-۶- بیان داستان‌های بهتر از آینده، با استفاده از چهار P          400
۳-۷- نقد داستان‌های نادرست (یافتن بخش‌های نادرست در داستان‌های آینده)          405
۳-۸- جمع‌آوری داستان‌های تخم‌مرغ شانسی مانند (آینده‌های مهم، به‌خوبی نقد شده و باورپذیر)          413
۳-۹- خلق چشم‌انداز‌های مشترک (داستان‌های پیشرفت انگیزشی و انطباقی)          421
۳-۱۰- رهبری حس‌داد 1: نسبت‌های خوش‌بینی به بدبینی (خوش‌بینی: بدبینی) ارزشمند          427
۳-۱۱- رهبری حس‌داد 2: چشم‌انداز‌های موفقیت، فرانامه‌های شکست، بررسی‌های واقعی          441
۳-۱۲- مدل‌های رهبری و ارزش‌ها          444
۳-۱۳- شش هدف و 12 ارزش سامانه‌‌های انطباقی: هرم ارزش‌های تکاملی - توسعه‌ای          449

فصل چهارم: آینده‌نگاری سازمانی 2 - هشت مهارت          455
۴-۱- LAISEIRR: هشت مهارت آینده‌نگاری انطباقی          455
۴-۲- مدل OODA بوید برای تسلط رقابتی          457
۴-۳- هشت مهارت آینده‌نگاری انطباقی: نگاهی عمیق‌تر          459
۴-۴- آینده‌نگاری انطباقی هنجاری: گنجاندن ارزش‌ها          465
۴-۵- اجرای چرخه‌های انجام: هشت مهارت آینده‌نگاری انطباقی          466

فصل پنجم: آینده‌نگاری سازمانی؛ چارچوب‌ها و روش‌ها          545
۵-۱-  چارچوب‌های انجام آینده‌نگاری          546
۵-۲-  مروری کلی بر روش‌ها - مهارت‌های آینده‌نگاری راهبردی LAIS          571
۵-۳- روش‌های آینده‌نگاری: 150 راه برای تمرین و انجام هشت مهارت          626
۵-۴- استفاده از هشت مهارت: پیوستن به جوامع توسعه تخصصی          652

فصل ششم: آینده آینده‌نگاری - روند‌ها و چشم‌اندازهای مثبت          655
۶-۱- ابرنواختر دیجیتالی و بهار آینده‌نگاری جدید ما          655
۶-۲- آینده آینده‌نگاری: هشت روند مثبت          661
۶-۳- چشم‌انداز فیوچرپدیا          689
۶-۴- کلام آخر          691

پیوست 1: ارزیابی مختصری از مهارت‌های آینده‌نگاری - فردی و تیمی          693
۷-۱- آینده‌نگاری حس‌داد و تفکر GRASP          693
۷-۲- افق‌های آینده‌نگاری (امروز، کوتاه‌مدت، میان‌مدت، بلندمدت)          698
۷-۳- جهت‌گیری زمانی (گذشته، حال، آینده)          700
۷-۴- حلقه انجام (چرخه آینده‌نگاری-عمل)          704
۷-۵- هشت مهارت تیم‌های مؤثر          705
۷-۶- تشخیص هشت مهارت          707



سخن مولف

پیشگفتار

قطب جنوب، به‌عنوان آخرین مرز جهان ما تا سال 1820 کشف نشده بود. پس از گذشت چندین دهه، کاوشگران جغرافیای اصلی خط ساحلی عظیم آن را ترسیم کردند. در سال 1911 بود که یک کاوشگر نروژی از این منظره یخی متروک عبور کرد تا به قطب جنوب جغرافیایی برسد. در سال 1914، بریتانیایی‌ها به رهبری سر ارنست شاکلتون، «سفر اکتشافی ترانس قطب جنوب» را شروع کردند و آرزو داشتند که اولین افرادی باشند که از جنوبی‌ترین قاره زمین عبور می‌کنند. آن‌ها به سمت جنوب رفتند و یخ را شکستند، اما به دلیل تغییر سریع آب‌وهوا به دام افتادند. هنگامی‌که کشتی آن‌ها در یخ شکست، شاکلتون 22 خدمه و 70 سگ خود را به جزیره فیل برد و سپس با یک قایق نجات 20 فوتی به سمت جزیره جورجیای جنوبی در 800 مایلی آب‌های آزاد حرکت کرد. پنج ماه طول می‌کشید تا شاکلتون برای نجات افرادش برگردد. امروز ما از شاکلتون به‌عنوان یک رهبر نمونه یاد می‌کنیم که تحت شرایط سخت، تیم خود را برای پیگیری آخرین جستجوی بزرگ روی زمین در سرزمین‌های ناشناخته حفظ کرد.
مانند آخرین مرز قطب جنوب، ماهیت آینده تا اواسط قرن بیستم کشف نشده بود. از آن زمان، انبوهی از کاوشگران از طریق ابزارها و روش‌ها، این حوزه را ترسیم کرده‌اند. کتاب‌های مختلف با کشف مبانی آن و جمع‌آوری پایگاه دانشی آن، چشمان ما را به سوی آینده و نحوه گذر از آن باز کرده‌اند.
تا قبل از انتشار کتاب «راهنمای آینده‌نگاری» توسط جان اسمارت و تیم 4U، دستنامه راهنمایی وجود نداشت که ما را قادر ‌سازد به‌طور گسترده در زمینه آینده‌نگاری فردی، تیمی و سازمانی کاوش کنیم. اسمارت ما را به عمق آینده‌نگاری انطباقی می‌برد؛ آینده‌نگاری که ما را قادر می‌سازد در قرن بیست و یکم پیش‌انگاری، نوآوری و رهبری کنیم.
چه برای استفاده فردی، تیمی، سازمانی یا تخصصی، کتاب راهنمایی بهتر از این «راهنما» برای آینده پیدا نخواهید کرد. این کتاب، راهنمای اصلی برای تجهیز دانشجویان، مشاوران و متخصصان به مهارت‌های موردنیاز آن‌ها برای بقا و رشد در طول دهه 2020 و پس از آن خواهد بود.

جی گری، دکتری، APF
رئیس انجمن آینده‌پژوهان متخصص
ایالت واشنگتن
1 نوامبر 2020




© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است