موجود

سفر تحول دیجیتال سازمان ها

مفاهیم و موردکاوی

تعداد
قیمت: 350,000 تومان

مقدمه و ساختار کتاب


مانند اکسیژن و آب آشامیدنی، دیجیتال بودن فقط با نبودش مورد توجه قرار می‌گیرد، نه وجودش!

این عبارت را نیکلاس نگروپونته، رئیس آزمایشگاه رسانه ام‌ای تی، 25 سال پیش، یعنی در سال 1998 در مقاله‌ای پیش‌بینی کرده بود. بله، این اشتباه تایپی نیست. سال 1998 صحیح است. این سال زمانی است که بسیاری از ما هنوز از صدای ملودی‌های مودم 28.8 کیلوبایتی خود آزرده می‌شدیم.
این جمله زیبا و ساده نگروپونته به‌طور خلاصه به ما می‌گوید که چرا سازمان‌ها به‌طور فزاینده‌ای نیاز به تکامل راهبرد و کسب‌وکار خود دارند تا در دنیای همواره در حال تغییر امروز موفق باشند. فناوری دیجیتال از یک عنصر یا یک ویژگی ساده، به بخشی از تار و پود جهانی که ما در آن زندگی و کار می‌کنیم تبدیل شده است. با این حال این فناوری‌ها برای بسیاری از سازمان‌ها هنوز به‌عنوان «یک موجودیت» تلقی می‌شوند.

سرعت پیشرفت فناوری روز به روز در حال افزایش است و مردم مشتاق پذیرش آن هستند. این اشتیاق از روند روبه رشد کاربران تلفن همراه، اینترنت و فعالان رسانه‌های اجتماعی و تکامل مفهوم عصر دیجیتال، قابل برداشت است. عصر دیجیتال دامنه وسیعی دارد. احتمالاً شما در مورد مفاهیم مطرح و پرکاریردی امروزی مانند هوش مصنوعی، اتوماسیون، داده بزرگ، اینترنت اشیاء و محاسبات ابری، شنیده باشید. این مفاهیم تنها بخشی از جریان‌هایی هستند که زیر چتر «عصر دیجیتال» قرار می‌گیرند.  
دیکشنری کالینز به سادگی «عصر دیجیتال» (یا عصر اطلاعات) را این‌گونه تعریف می‌کند:
زمانی که حجم زیادی از اطلاعات به‌طور گسترده و عمدتاً از طریق فناوری رایانه، در دسترس بسیاری از افراد قرار گیرد.
از سوی دیگر، «انقلاب دیجیتال» به‌عنوان «پیشرفت فناوری از دستگاه‌های الکترونیکی و مکانیکی آنالوگ به فناوری دیجیتال موجود امروزی» تعریف می‌شود. این دوره از دهه 1980 شروع شده و همچنان ادامه دارد. انقلاب دیجیتال همچنین آغاز عصر اطلاعات است.
کسب‌وکارها نیاز به تحول دیجیتال را به چندین دلیل تشخیص داده‌اند. اول، آن‌ها ممکن است متوجه تغییرات عمده در رفتار مشتری و مصرف‌کننده، ناشی از فناوری شده باشند. بسیاری از آمارها، مقیاس و سرعت تغییر در جهان را نشان می‌دهند و البته بسیاری از این کسب‌وکارها در پاسخ به این موضوع کندتر از مشتریان خود عمل کرده‌اند. دوم، کسب‌وکارها ممکن است بازار خود را مختل کرده باشند، یا شاهد اثرات اختلال در بازارهای دیگر باشند. مانند دلار شیو کلوب و تیغ اصلاح، اوبر و تاکسی، ایر بی ان بی و هتل‌ها، لینکدین و استخدام، واتس‌اپ و پیام‌رسانی، اسکایپ و تماس‌های تلفنی و در نهایت آمازون دش و خرید مواد غذایی. مثال‌های از این دست فراوان است. سوم، کسب‌وکارها ممکن است فرصت‌های جدیدی را در درون یا اطراف خود ببینند که به مهارت‌ها، فناوری‌ها، قابلیت‌ها یا روش‌های کار جدید نیاز دارند و مشتاق هستند از این فرصت‌ها در راستای رشد خود بهره‌برداری کنند. در نهایت آن‌ها ممکن است شاهد تغییرات یا اعمال غیرمعمول رقیب یا رقبا باشند.
عوامل پیشران هرچه که باشند، سازمان‌ها به‌طور کلی با نیاز به انطباق با این دنیای همواره در حال تغییر مواجه هستند، حتی اگر لزوماً ندانند که چه پاسخی می‌تواند داشته باشد یا چگونه می‌توانند به آن برسند. به همین دلیل است که تحولات دیجیتال رایج‌تر شده‌اند وتحول دیجیتال به موضوعی بسیار داغ برای سازمان‌ها تبدیل شده است.

ایستگاه یادگیری (1)
صنعت کالاهای بسته‌بندی شده مصرفی باید ذهنیت خود را به سمت توسعه محصولات جدید و نوآوری‌های بسیار متفاوت گسترش دهد تا در دنیای دیجیتالی و متصل امروزی باقی بماند. این صنعت باید فراتر از محصولات فیزیکی، به ارائه خدمات، استفاده از هوش مصنوعی در کنار مدل‌های نوآورانه کسب‌وکار و جریان‌های درآمدی جدید فکر کند. در پاسخ به این سئوال که «چه کسی مالک مصرف‌کننده است ؟»، این صنعت باید بتواند با مصرف‌کنندگان ارتباط برقرار کند تا شانس بقای خود را افزایش دهد. کسب‌وکارهای فعال در این بخش باید ارزش جذابی را به مصرف‌کنندگان ارائه دهند و به خود فرصتی برای اتصال مجدد و تعمیق روابط طولانی‌مدت با مشتریان بدهند. استفاده از روش‌های نوآورانه اتصال با مشتریان تنها یک راهبرد است که آن‌ها برای ارتباط مجدد با مصرف‌کننده استفاده می‌کنند. بنابراین باید توجه کرد که نوآوری‌های مرتبط، خدمات دیجیتال و مدل‌های کسب‌وکار جدید که می‌توانیم از برندهایی مانند نوروفن، دورکس، دتول و حتی فینیش  اقتباس کنیم، کدامند؟ ذهن انسان دچار آشفتگی می‌شود، اما باید منتظر بمانید و ببینید…
یک مثال بسیار قوی برای توضیح این ذهنیت جدید، آندر آرمور، یکی از مشاغل سنتی مبتنی بر محصول فیزیکی است. آن‌ها اخیراً سه خدمت دیجیتال جدید را با پرداخت بیش از 700 میلیون دلار خریداری کردند و در حال حاضر مخاطبان شناخته شده بسیاری دارند.
ادعا می‌شود که آندر آرمور با بیش از 160 میلیون کاربر ثبت شده منحصربه‌فرد و بیش از 75 میلیون کاربر فعال ماهانه بزرگ‌ترین جامعه تناسب اندام، سلامت و تغذیه در جهان است. این خدمت‌ها به آندر آرمور کمک می‌نمایند تا موتور بازاریابی خود را برای فروش متقابل پوشاک تقویت کند و در کنار این بینش قدرتمند و فرصتی برای جریان‌های درآمدی جدید از طریق ارز دیجیتال جدید فراهم می‌آورند. خرید این خدمت‌ها آن‌ها را از یک تولیدکننده فیزیکی محصول به یک کسب‌وکار متصل با ارتباط قوی با مصرف‌کنندگان تبدیل کرده است.
آدام استوارت، مدیر دیجیتال جهانی، RB plc | @adster1

بنابراین دیگر فکر کردن به اینکه دیجیتال چیست و چگونه کار می‌کند کافی نیست. شما باید دیجیتالی باشید. همه چیز در حال دیجیتالی شدن است. اگر فکر می‌کنید که باید صرفاً یک بخش دیجیتال در سازمان خود داشته باشید و یا عنوان مدیر دیجیتال را به کسی اعطا کنید و بنشینید تا موفقیت به سراغ شما بیاید، سخت در اشتباه هستید. در حال حاضر دیجیتال بازارهای جدیدی ایجاد کرده و بازارهای قدیمی را مختل کرده است. وضعیت موجود، سازمان‌های با سابقه طولانی را به چالش کشیده و اقتصادهای نوپای جدید و در حال رشد را در سراسر جهان ایجاد نموده است. فناوری‌های دیجیتال به کسب‌وکارها در هر شکل و اندازه‌ای این شانس را می‌دهند که در مسیر رشد خود کارآمدتر و مؤثرتر باشند.
همه ما می‌دانیم که بزرگ‌ترین شرکت تاکسی جهان، اوبر، هیچ تاکسی در تملک خود ندارد و بزرگ‌ترین فراهم کننده اقامتگاه - ایر بی ان بی - نیز فاقد املاک و مستغلات است. این یعنی دیجیتال به خودی خود یک کسب‌وکار است. ما با نسل Z  (افراد 1 تا 20 ساله) زندگی می‌کنیم، اولین نسلی که از بدو تولد با موبایل و اینترنت بزرگ شده‌اند. امروزه، یک‌سوم خرده‌فروشی‌ها به‌صورت آنلاین انجام می‌شود، درحالی‌که این میزان در سال 2000 تنها 1 درصد بود.
این حقایق اهمیت این کتاب را برای هر سازمانی نشان می‌دهند، زیرا این تغییر قرار نیست کند شود و پیامدهای آن برای سازمان شما بیشتر هم خواهد شد. در یک یا دو دقیقه‌ای که خواندن این پیشگفتار برای شما طول می‌کشد، 7000 توییت ارسال می‌شود و این فقط تنها توییتر است. به انبوه دیگری از پلتفرم‌ها و فناوری‌ها فکر کنید. اینکه دیجیتال نه تنها نحوه عملکرد جامعه، بلکه رابطه‌ای را که برندها باید با مشتریان خود داشته باشند را اساساً تغییر داده است، غیر قابل انکار است.

ایستگاه یادگیری (2)
زمانی‌که سازمان شما تصمیم می‌گیرد تا تحول دیجیتال را اجرا نماید، یکی از رایج‌ترین چالش‌ها زمانی به وجود می‌آید که از آنچه مشتریان انجام می‌دهند غافل شوید.
در نظر بگیرید که خدمات مشتریان چقدر تغییر کرده است. سال‌های نه چندان دور، گزینه‌های شما برای طرح شکایت یا درخواست کمک به‌صورت نامه یا تماس تلفنی بود. امروزه ممکن است به جای نوشتن نامه یا ایمیل یا حتی گوش دادن به موسیقی پشت خط تلفن، در چند ثانیه نظر خود را به یک برند توییت کنید. چالش کسب‌وکار، حفظ مشتریان و مدیریت انتظارات ایشان است. وقتی چند سال پیش به توییتر پیوستم، صفحات توییتر برخی از شرکت‌ها را می‌خواندم و با چنین جملاتی مواجه می‌شدم: «این کانال خدمات مشتریان ما نیست» یا «برای ارتباط با بخش پشتیبانی از مشتریان، لطفاً از وب‌سایت ما دیدن کنید». بدین‌ترتیب مشتریان به سمت یک وب‌سایت راهنمایی می‌شدند، با پنج یا شش کلیک مختلف برای یافتن شماره تلفن روبه‌رو شده و سپس برای اپراتور در حالت انتظار می‌نشستند؛ 15 یا 20 دقیقه بعد مشتری ممکن بود ناراضی باشد. اما امروز با توجه به تعداد مشتریانی که برای دریافت کمک و پشتیبانی به رسانه‌های اجتماعی مراجعه می‌کنند، نمی‌توان این موضوع را نادیده گرفت.
شرکت‌ها باید درک کنند که درحالی‌که زمان واقعی و فوری بودن پاسخ در عمل مهم است، مدیریت انتظارات نیز مسئله‌ای کلیدی است. به‌عنوان مثال کی ال ام را در نظر بگیرید. صفحه توییتر آن‌ها اطلاعات به روز مربوط به زمان پاسخ‌گویی را از کانال‌های پشتیبانی اجتماعی خود نشان می‌دهد. گاهی اوقات ممکن است فقط چند دقیقه طول بکشد. مواقع دیگر، زمانی که فشار زیاد است، ممکن است 30 دقیقه باشد. مشتریان تمایلی به اعتراض به زمان پاسخ‌گویی ندارند، تا زمانی که انتظارات آن‌ها مدیریت شود. دانستن اینکه می‌توانید خط هوایی خود را توییت کنید و نیم ساعت از آنجا خارج شوید و کار دیگری انجام دهید، احساس بهتری نسبت به نشستن و منتظر پاسخ بودن ایجاد می‌کند.
دارا نصر، مدیرعامل توییتر انگلستان | @DaraNasr

پس برای اینکه تحول دیجیتال را به‌خوبی درک کنید و آن را به درستی در سازمان خود اجرا نمایید، با ما همراه باشید. در این قسمت، ساختار کلی کتاب و خلاصه‌ای از هر بخش و فصل ارائه خواهد شد تا شما مخاطبان عزیز قبل از ورود به محتوای اصلی، با کلیت و مفاهیم کلیدی در هر فصل آشنا شوید. کتاب حاضر از 4 بخش اصلی و 9 فصل تشکیل شده است. در بخش اول کتاب سعی در تعریف و تبیین مفهوم تحول دیجیتال در 2 فصل است. فصل اول مفهوم دیجیتال، سیر تحول و گسترش تحول دیجیتال و تفاوت 3 مفهوم مرتبط رقمی‌سازی، دیجیتالی‌سازی و تحول دیجیتال که معمولاً مخاطبان را دچار ابهام می‌کند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در فصل دوم پیشران‌های مهم تحول دیجیتال و تأثیر این مفهوم بر کسب‌وکار سازمانی و مهم‌ترین حوزه‌های متأثر، مورد توجه قرار می‌گیرد.
در بخش دوم به‌صورت عمیق‌تر حوزه تحول دیجیتال شده را طی 3 فصل مورد بررسی قرار خواهیم داد. فصل سوم به فناوری‌های پیشران تحول دیجیتال اختصاص دارد و سعی شده فناوری‌های مهم و به روز، نظیر هوش مصنوعی، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، متاورس، دوقلوی دیجیتال، رایانش ابری، بلاک‌چین، اینترنت اشیاء و تجزیه و تحلیل عمیق داده‌ها از منظر تعریف، کارکرد و اصول حاکم بررسی شود و با نگاه کاربردی‌سازی این فناوری‌ها، هر کدام در قالب یک نمونه موردی ارائه شده است.

در فصل چهارم کتاب، مدل‌های کسب‌وکار دیجیتال به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین بخش‌های کتاب، مورد بررسی قرار می‌گیرد. نوآوری دیجیتال در مدل‌های کسب‌وکار و انواع مدل‌های مرتبط با ذکر نمونه‌‌های کاربردی در این فصل مطالعه خواهد شد. در فصل پنجم به‌عنوان آخرین فصل بخش دوم کتاب، مقوله فرهنگ به یکی از ارکان اصلی تحول دیجیتال مورد توجه قرار گرفته است. دلایل نیاز و توجه به فرهنگ دیجیتال، موانع، توانمندسازها و فرهنگ دیجیتالی سازمان نیز جزو مباحث مطرح شده در فصل پنجم است.
بخش سوم مشتمل بر 2 فصل است و از نگاه تعاریف و ادبیات به سمت نگاه عملیاتی و کاربردی گذار خواهیم کرد. در فصل ششم مراحل تحول دیجیتال از مسیر نمونه موردی موفق بررسی شده و ماتریس دیجیتال سطح این تحول و جایگاه سازمان را مشخص خواهد ساخت. در ادامه این فصل مدل‌ها و چارچوب‌های مطرح مدیریت تحول دیجیتال معرفی خواهد شد. در فصل هفتم با عنوان سوخت سفر دیجیتال، قابلیت‌های سازمانی و مهارت‌های دیجیتال، نقش منابع در تحول دیجیتال و عنصر اصلی رهبری سازمان در این تحول، مورد توجه قرار گرفته است.
بخش چهارم به‌عنوان بخش انتهایی کتاب و از طریق 2 فصل، فرصت بررسی سازمان‌ها و شرکت‌های موفق در این مسیر را فراهم می‌آورد. فصل هشتم بر این حوزه متمرکز است و در نهایت فصل نهم ابزار سنجش بلوغ دیجیتال سازمان و مدل مناسب برای ارزیابی را در اختیار مخاطبان قرار خواهد داد.



نظرات سفر تحول دیجیتال سازمان ها

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده مصطفی صفدری رنجبر
غلامرضا توکلی
محمد نثاری
پیام حقیقی بروجنی
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 340 صفحه
دسته بندی تازه های نشر
تاریخ انتشار 0
شابک 9786223741234
قیمت 350,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

فهرست مطالب

پیشگفتار          7

مقدمه و ساختار کتاب          13

بخش اول - چیستی و چرایی تحول دیجیتال

فصل اول: مفاهیم پایه و کلیدی تحول دیجیتال          25
دیجیتال چیست؟          26
تحول دیجیتال از گذشته تا به امروز          27
رقمی کردن و دیجیتالی شدن          29
آیا تحول دیجیتال همان مهندسی مجدد فرآیند کسب‌وکار است؟          38
جمع‌بندی فصل          39

فصل دوم: لزوم تغییر تا رسیدن به مرحله تحول          41
پیشران‌های تحول دیجیتال          42
پنج حوزه تحول دیجیتال          50
عصر دیجیتال          56
پیش دیجیتال          58
میانه دیجیتال          59
پسا دیجیتال          60
تحول دیجیتال: از عصر میانه دیجیتال به پسادیجیتال          60
جمع‌بندی فصل          61

بخش دوم - عناصر تحول دیجیتال

فصل سوم: فناوری‌های پیشران تحول دیجیتال          65
فناوری‌های تحول‌آفرین           66
کاتالیزور فناوری          66
آیا آینده فناوری‌های دیجیتال روشن است؟          73
فناوری‌های کلیدی برای تحول دیجیتال          77
واقعیت افزوده          87
رایانش ابری          109
بلاک‌چین          113
اینترنت اشیاء          117
تجزیه و تحلیل عمیق داده‌ها          122
مزایای ایجاد شده توسط فناوری‌های دیجیتال          126
جمع‌بندی فصل          127

فصل چهارم: مدل‌های کسب‌وکار دیجیتال          129
مفهوم مدل کسب‌وکار          130
نوآوری دیجیتال در مدل‌های کسب‌وکار          142
انواع مدل‌های کسب‌وکار دیجیتال          146
مدل جمع‌سپاری          167
جمع‌بندی فصل          169

فصل پنجم: فرهنگ دیجیتال          171
چرا به فرهنگ دیجیتال نیاز دارید؟          172
فرهنگ دیجیتال: چرا راهبرد و فرهنگ باید با هم صبحانه بخورند؟          183
موانع، توانمندسازها و فرهنگ دیجیتالی سازمان          186
مطالعه موردی کوتاه: چگونه فرهنگ می‌تواند بر موانع در راهبرد‌های ...          192
چارچوب فرهنگ دیجیتال          193
جمع‌بندی فصل          204

بخش سوم - آماده سفر دیجیتال هستید؟

فصل ششم: به سوی تحول دیجیتال          209
سه مرحله تحول دیجیتال          210
جایگاه شما در ماتریس دیجیتال          222
مدل‌های مدیریت تحول دیجیتال          225
جمع بندی فصل          247

فصل هفتم: سوخت سفر دیجیتال شما          249
قابلیت‌های سازمانی و مهارت‌های دیجیتال          250
جمع‌بندی فصل          264

بخش چهارم - دیگران در زمینه تحول دیجیتال چه کرده‌اند؟

فصل هشتم: موردکاوی‌های موفق           269
توسعه ابزار تجزیه و تحلیل بازار و موردی از تحول دیجیتال در شرکت بایرزدورف          270
سفری از نوآوری و تحول دیجیتال در شرکت هیلتی          290
کاربردهای هوش مصنوعی در زمینه نظامی ...          307
جمع‌بندی فصل          318

فصل نهم: سنجش بلوغ دیجیتال سازمان          319
بلوغ دیجیتال چیست؟          320
اهمیت بلوغ دیجیتال برای رشد کسب‌وکار          322
تأثیر بلوغ دیجیتال بر تحول دیجیتال          323
استفاده از مدل بلوغ دیجیتال          324
مدلی برای ارزیابی بلوغ دیجیتال سازمان          327
جمع‌بندی فصل          336

منابع و مراجع          
337

سخن مولف

پیشگفتار

ما در حال گذار به عصر دیجیتال هستیم. در عصر دیجیتال، زندگی شخصی، خانوادگی، حرفه‌ای و اجتماعی ما به‌طور محسوس و چشمگیری تحت‌تأثیر قرار خواهد گرفت. این عصر را مجموعه‌ای از فناوری‌های برافکن و تحول‌آفرین نمایندگی می‌کنند که نام برخی از آن‌ها برای ما خیلی آشنا است: هوش مصنوعی، رباتیک، رایانش ابری، بلاکچین، اینترنت اشیاء، واقعیت افزوده و مجازی، پرینترهای سه‌بعدی و تعدادی فناوری نوظهور دیگر. این فناوری‌های دیجیتال در حال حذف محدودیت‌ها و ایجاد فرصت‌های جذاب و جدیدی هستند که زندگی انسان‌ها را در سطوح مختلف تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. از طرفی، عصر دیجیتال هم مانند سایر اعصار، برندگان و بازندگانی دارد، زیرا با تخریب‌های خلاقانه همراه است. اگر قصد دارید صدای مشتریان خود را به وضوح بشنوید و از نتایج محدود حاصل از نظرسنجی‌ها و گروه‌های کانونی فاصله بگیرید، رسانه‌های اجتماعی می‌توانند به شما کمک کنند. اگر می‌خواهید همه کارکنانتان فارغ از مکان و زمانی که در آن قرار دارند، در دسترس باشند، رایانش موبایل و ابری می‌تواند راهکار مناسبی باشد. اگر تمایل دارید به‌طور قابل توجهی پیش‌بینی‌ها، قضاوت‌ها و تصمیمات کلیدی بهتری داشته باشید، کلان‌داده و تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری مبتنی بر داده می‌تواند پیشنهاد خوبی باشد.
در عصر دیجیتال، نه فقط کالاها و خدمات جدیدی مبتنی بر خدمات دیجیتال ایجاد می‌شوند، بلکه کالاها و خدمات سنتی نیز تحت‌تأثیر این فناوری‌های دیجیتال قرار می‌گیرند. به عبارتی، ویژگی اصلی عصر دیجیتال آن است که علاوه بر معرفی حوزه‌های جدید، منجر به بازنویسی قواعد بازی و بازطراحی ساختار صنایع بالغ و سنتی می‌شود. بر همین اساس دو مفهوم کلیدی شکل گرفته است: یک، اقتصاد دیجیتال که دربرگیرنده شرکت‌ها و سازمان‌های فعال در زمینه تولید نرم‌افزار، سخت‌افزار، زیرساخت‌ها و خدمات ارتباطات، خدمات دیجیتال، اقتصاد پلتفرمی و فعالیت‌های مشابه است؛ دو، اقتصاد دیجیتالی شده که به معنای رسوخ فناوری‌های دیجیتال در بخش‌های سنتی و بالغ اقتصاد، مانند کشاورزی (کشاورزی دقیق)، صنعت و معدن (انقلاب صنعتی چهارم)، خدمات عمومی و... است. در همین راستا، صندوق بین‌المللی پول (IMF)، دیجیتالی‌سازی اقتصاد را به معنی بهره‌گیری از فناوری‌های دیجیتال به‌منظور بازطراحی کلیه ابعاد مختلف اقتصاد از جمله بنگاه‌های تولیدی و خدماتی، دولت‌ها (آموزش، بهداشت و ...)، خانوارها و جریان‌های مالی تعریف کرده است.
گذار به اقتصاد دیجیتال مطمئناً مزایای بالفعل و بالقوه زیادی دارد که شامل افزایش امکان دسترسی به آموزش، بهداشت و خدمات اجتماعی (رفاه اقتصادی و اجتماعی)، افزایش بهره‌وری در بخش‌های سنتی اقتصاد (کشاورزی، صنعت و معدن)، ایجاد زنجیره‌های ارزش جدید (کسب‌وکارهای نوین)، کمک به بهبود حکمرانی و سیاست‌گذاری عمومی (شفافیت، مشارکت، پاسخ‌گویی و...) و کمک به تحقق اهداف توسعه پایدار (SDG) است. از جمله چالش‌ها و تهدیدات قابل پیش‌بینی برای گذار به اقتصاد دیجیتال هم می‌توان به شکاف دیجیتال (فاصله و نابرابری در بهره‌گیری از فناوری‌های دیجیتال)، به خطر افتادن اشتغال در طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های اقتصادی و دولتی به‌ویژه در اقتصادهای در حال توسعه، بهره‌گیری از قابلیت‌های فناوری‌های دیجیتال توسط دولت‌ها برای کنترل بیشتر بر جامعه (دیکتاتوری دیجیتال)، خطرات مرتبط با امنیت داده، حفظ حریم خصوصی، حملات سایبری و عدم توانایی سازمان‌های دولتی و کسب‌وکارهای خصوصی در همگام شدن به تغییرات سریع اشاره کرد.
 در راستای بهره‌مندی حداکثری از مزایای این گذار و تقلیل چالش‌ها و تهدیدات آن، بنگاه‌های اقتصادی و سازمان‌های دولتی و عمومی باید در مسیر تحول دیجیتال قرار بگیرند و راهبردها و نقشه راه گذار به تحول دیجیتال را تدوین و ترسیم کنند. از طرفی، تحول دیجیتال زمانی تحقق می‌یابد که فناوری‌های دیجیتال و تحول‌آفرین مدل کسب‌وکار، تجربه ذی‌نفعان (کارکنان، مشتریان و ...)، فرآیندهای عملیاتی کسب‌وکار و محیط کسب‌وکار بنگاه‌ها و سازمان‌ها را به‌طور چشمگیر و مطلوب تغییر دهند. نکته بسیار مهم و حیاتی آن است که تحول دیجیتال بیش از آنکه چالشی فناورانه و سخت باشد، چالشی انسانی و نرم است. از آنجا که تحول دیجیتال یک گذار اجتماعی- فنی برای حل مسائل مختلف صنعتی، اقتصادی و اجتماعی است، نیازمند هر دو قابلیت‌های سخت (فناورانه) و نرم (سازمانی) است. کتاب حاضر سعی دارد به‌عنوان یک راهنما و نقشه راه سفر به تحول دیجیتال، سازمان‌ها را در شناسایی، کسب یا ایجاد هر دو دسته از قابلیت‌های فناورانه و سازمانی همراهی کند. پدیدآورندگان این اثر اطمینان خاطر دارند که تحول دیجیتال صرفاً از طریق به کار بردن مجموعه‌ای از فناوری‌های نوآیند و فریبنده حاصل نمی‌شود و لازم است که این فناوری‌ها در راستای تحول در مدل کسب‌وکار، محیط کسب‌وکار، تجربه مشتریان و کارکنان، فرآیندهای عملیاتی به‌صورت آگاهانه انتخاب و به کار گرفته شوند.
 واقعیت امر آن است که اهمیت تحول دیجیتال و گذار صنایع و زنجیره‌های ارزش اقتصادی به بهره‌گیری حداکثری از فناوری‌های دیجیتال تا جایی است که این موضوع در جدیدترین برنامه توسعه کشور یعنی لایحه برنامه هفتم توسعه بارها مورد تأکید قرار گرفته است. به‌عنوان مثال، در بند الف ماده 48 آمده است که سازمان برنامه و بودجه مکلف است کلان پروژه‌های اولویت‌دار کشور، از جمله تحول رقومی (دیجیتال) و هوشمندسازی را ظرف سه ماه به تصویب هیئت وزیران برساند. به‌علاوه، فصل سیزدهم لایحه برنامه هفتم به توسعه شبکه ملی اطلاعات و اقتصاد رقومی (دیجیتال) اختصاص یافته است. برخی از اهداف کلان و کمی ذکر شده در این فصل بدین شرح است (ماده 64): درصد تحقق شبکه ملی اطلاعات (99 درصد) و سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی (15 درصد) تا پایان برنامه. برخی اقدامات در راستای تحقق اقتصاد دیجیتال نیز عبارتند از: تدوین سند ملی اقتصاد رقومی (دیجیتال) کشور (بند الف ماده 66)، تأمین زیرساخت‌های لازم، اعم از ارتباطی و اطلاعاتی (ابری) و ذخیره‌سازی و پردازش سریع (بند ب ماده 66)، تهیه و تدوین برنامه‌های تحول دیجیتال توسط دستگاه‌ها (بند ج ماده 66)، تأمین نیروی انسانی ماهر و متخصص در زمینه اقتصاد دیجیتال (بند ت ماده 66)، تهیه نظام سنجش سهم زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال در ارزش افزوده کل کشور (بند ث ماده 66) و افزایش دسترس‌پذیری اطلاعات (بند ج ماده 66).
 با این توضیحات و در نظر داشتن اهمیت تحول دیجیتال در سطح خرد و کلان، امید است این اثر بتواند به تحول، نوآوری، شکوفایی و رقابت‌پذیری سازمان‌های ایرانی، اعم از بنگاه‌های اقتصادی و سازمان‌های دولتی کمک کند و آثار و پیامدهای مثبت اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی مثبتی برای کشور عزیزمان ایران و برای ایرانیان شریف به ارمغان بیاورد. در پایان از همه مخاطبان این اثر، اعم از اساتید و دانشجویان، مدیران و کارشناسان بخش دولتی و صنعتگران فعال در بخش‌های مختلف اقتصادی تقاضا داریم ما را از دیدگاه‌ها و پیشنهادهای ارزشمند و سازنده در راستای ارتقاء این اثر بی‌نصیب نگذارند. اگر نمی‌توانیم خورشید باشیم و جهانی را روشن کنیم، چراغی باشیم و کوچه‌ای را روشن کنیم.
مصطفی صفدری رنجبر
غلامرضا توکلی
محمد نثاری


© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است