موجود

هم پیوندی به زنجیره ارزش جهانی صنعت خودرو

.

تعداد
قیمت: 356,000 تومان

مقدمه نویسندگان

در طول چند دهه اخیر، با پیوستن کشورهای درحال‌توسعه به بازارهای جهانی، مدیران شاهد یک دوره تغییرات شگرف جهانی به‌واسطه پیشرفت تکنولوژی، جهانی‌شدن بازارها و شرایط جدید اقتصاد سیاسی بوده‏اند (فیض‌آبادی، 1382). با جهانی‌شدن فرآیندهای تولید، رقابت برای محصولات تولیدی در سطح بین‌المللی تشدید شده است. رشد فزاینده رقابت جهانی، کوتاه شدن چرخه عمر محصولات و همچنین چالش‏های ورود به فرآیند تولید در بسیاری از صنایع، نیازمند بهبود مستمر در نوآوری و افزایش کارایی از طریق ورود به زنجیره ارزش است (آبونیی، 2007).
فعالیت‏های یک زنجیره ارزش می‏تواند درون یک شرکت و یا به‌صورت مشارکتی میان شرکت‏های مختلف انجام شود، بنابراین متغیرهای بسیاری بر بیشینه کردن سود و یا کمینه‏کردن هزینه‏های زنجیره ارزش تأثیرگذارند که به‌عنوان نمونه می‌توان به موقعیت جغرافیایی به‌عنوان عامل اثرگذار بر پویایی، انعطاف‏پذیری و در نتیجه حداکثرسازی سود بنگاه‌های اقتصادی اشاره داشت. از جمله مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر انتخاب محصول توسط مصرف‌کننده «موقعیت جغرافیایی» و تولید در چند کشور مختلف است. ازاین‌رو، تولید محصولات در مقیاس‏های مختلف جغرافیایی (محلی، ملی، منطقه‏ای و جهانی) به‌واسطه تأثیر بر منافع و هزینه‏ها از طریق مجاورت به تقاضای نهایی (امیتی، 2005)، میزان نسبی هزینه‏های حمل‌ونقل (ونابلز و بالدوین، 2011) و یا منافع و هزینه‏های سازمانی (راگمن و وربک، 2004) باعث ایجاد تفاوت‏ نسبی بین کشورها می‏شود.
تولید در مقیاس جهانی و تقسیم فعالیت‌ها در شبکه‏های بین شرکتی فراتر از مرزهای جغرافیایی موجب شکل‏گیری زنجیره ارزش جهانی می‌شود (گرافی و فرناندز - استارک، 2011). به‌عنوان نمونه‏ای از زنجیره ارزش جهانی می‏توان به شرکت ایکس (X) واقع در کانادا اشاره داشت. این شرکت واحد تحقیق و توسعه خود را در ایالات متحده تأسیس، محصولات خود را در چین با بهره‏گیری از قطعات ساخته شده در هند تولید می‌کند و سپس در بازارهای اروپایی به فروش می‏رساند. همچنین این شرکت در انتهای زنجیره ارزش، خدمات پس از فروش خود را از تایلند مدیریت و ارائه می‏کند. این شرکت با بهره‏گیری از تخصص‏های گوناگون در هر موقعیت جغرافیایی از قابلیت ارتقاء و توسعه بیشتری نسبت به شرکت‏هایی که تمام فعالیت‏های خود را بدون برون‏سپاری در یک منطقه جغرافیایی انجام می‏دهند، برخوردار است. این نمونه ماهیت واقعی زنجیره ارزش جهانی را به‌درستی توضیح می‏دهد. (دیجانگ، 2010).
مطابق با آمار‌های تجارت جهانی، زنجیره ارزش جهانی تقریباً 70 درصد تجارت جهانی کالاها و خدمات را به خود اختصاص داده است و در صنایع مختلفی نظیر پوشاک، مواد غذایی، خودرو، شیمیایی، الکترونیک، حمل‌ونقل، گردشگری، لوازم‌خانگی، دارو و غیره به کار گرفته شده است. الحاق به زنجیره ارزش جهانی در صنعت خودرو به دلایل متعددی که در ادامه پژوهش به آن اشاره می‌شود، باید انجام گیرد. با توجه‌ به انقلاب صنعت خودرو و تحولات پیش‌‌روی این صنعت تا سال 2030، تغییر ساختار تولید از حالت متمرکز به حالت تولید منطقه‏ای یا جهانی به دلایل زیر ضروری است:
تغییر چارچوب همکاری و رقابت در زنجیره تأمین خودرو: با توجه ‌به روی کار آمدن سرویس‌‌های سفر آنلاین (از قبیل اوبر، اسنپ، تپسی و غیره) و تمرکز غول‌‌های فناوری مثل گوگل و اپل و همچنین شرکت‌‌های سازنده تجهیزات اصلی (OEM) در حال ظهور مانند تسلا در زنجیره ارزش طراحی و نوآوری (در قالب سخت‌افزار و نرم‌افزار) و خدمات این صنعت، فعالان صنعت خودرو می‌‌بایست در عرصه‌‌ها و میدان‌‌های مختلف به رقابت بپردازند.
افزایش سهم خودروهای هوشمند: طبق پیش‏بینی‏های صورت‌گرفته تا سال 2030، نیمی از خودروهای سواری، نیمه خودران (مجهز به هوش مصنوعی جهت پارک اتوماتیک و غیره) و 15 درصد تمام خودران خواهد بود.
افزایش تقاضا برای خودروهای مجهز به مواد پیشرفته: طبق پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته خودروسازی با متوسط سهم 25 درصدی از تقاضای جهانی فولاد، درصدد جایگزینی این محصول با سایر اقلام جایگزین همچون فیبرهای کربنی، آلومینیوم، منیزیم، انواع پلاستیک و سایر ترکیبات و آلیاژهای نوین است. لذا ضروری است در زنجیره تولید داخل به افزایش تولید این منابع توجه خاصی بشود.
افزایش رقابت‏پذیری خودروهای برقی: با بررسی عواملی نظیر قیمت خودرو و یا ساختار قوانین و مقررات، پیش‏بینی می‏شود که سهم خودروهای برقی از فروش‏ خودروهای جدید در سال 2030، از 10 به 50 درصد افزایش یابد. کاهش قیمت باتری عامل مؤثری در ارتقاء رقابت‏پذیری خودروهای برقی در قیاس با خودروهای معمولی خواهد بود.
مجموع شرایط فوق به‌خوبی نشان‌دهنده این ضرورت است که در فرآیند برنامه‏ریزی توسعه صنایع، به‌ویژه صنعت خودرو، اتخاذ یک رویکرد یکپارچه در زنجیره تأمین مواد اولیه و خدمات متصل به تولید (طراحی و بازاریابی) در کنار هوشمندسازی فرآیند تولید محصولات می‌تواند یک اصل اجتناب‌ناپذیر در ارتقاء رقابت‏پذیری صنعت خودرو ‏باشد که این مهم با هم‏پیوندی به زنجیره‏های ارزش جهانی میسر می‏گردد. نکته حائز اهمیت، طراحی سازوکار هم‏پیوندی با زنجیره ارزش موجود در این صنایع است، به‌گونه‌ای که با کمترین هزینه‏، بیشترین منافع برای کشور حاصل گردد. به بیان دقیق‏تر، باید سازوکارهای هم‏پیوندی به‌گونه‌ای طراحی شود که علاوه بر انتقال دانش و فناوری موجب توسعه بازارهای صادراتی و کاهش حضور محصولات خارجی در بازارهای داخلی باشد.
در این کتاب تلاش شده است تا سازوکارهای هم‏پیوندی کشور در زنجیره ارزش جهانی با تأکید بر صنعت خودروسازی برای همه مدیران، پژوهشگران و کارشناسان صنعت خودرو به‌صورت کاربردی ارائه شود. در نگارش کتاب پیش‌‌رو از دو نوآوری متفاوت بهره گرفته شده است که عبارتند از:
طراحی سازوکارهای هم‏پیوندی کشور در زنجیره ارزش جهانی که مطالعات بسیار کمی در سطح ملی و حتی در سطح بین‏المللی در این زمینه صورت‌گرفته است؛
طراحی مدل بومی و فرآیند بهینه‌کاوی با هدف بهره‏گیری شرکت‏های داخلی از این مدل جهت الگوبرداری از فرآیندها و عملکردهای شرکت‏های پیشرو در صنعت خودروسازی است.
کتاب حاضر در پنج فصل تنظیم شده است. در فصل اول تاریخچه کاملی از زنجیره ارزش و زنجیره ارزش جهانی به همراه مطالعات پیشین ارائه شده است. فصل دوم به سیاست‏ها و راهبردهای هم‏پیوندی کشورها به زنجیره ارزش جهانی پرداخته است. فصل سوم به مطالعات تطبیقی اختصاص داشته و تجربه کشورها و برندهای برتر صنعت خودروسازی در سطح بین‏المللی مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفته است. در فصل چهارم و پنجم پس از بررسی وضعیت موجود صنعت خودرو کشور نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید شناسایی و در انتها مدل و فرآیند بهینه‌کاوی جهت الگوبرداری شرکت‏های داخلی از شرکت‏های برتر طراحی شده است. در پایان نیز براساس نتایج به‌دست‌آمده در فصل‏های پیشین، جمع‏بندی و نتیجه‏گیری ارائه شده است.


نظرات هم پیوندی به زنجیره ارزش جهانی صنعت خودرو

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده علیرضا مطلب زاده
محمد کاوه باغبادرانی
محمد جواد فدایی
مترجم
ناشر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی
تعداد صفحات 280 صفحه
دسته بندی تازه های نشر
تاریخ انتشار 1403
شابک 9786223741111
قیمت 356,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

فهرست مطالب



پیشگفتار          7

مقدمه نویسندگان          9

فصل اول: تاریخچه علمی زنجیره ارزش جهانی          13
1-1- زنجیره ارزش          13
1-2- زنجیره ارزش جهانی          23
1-2-1- تعریف زنجیره ارزش جهانی          23
1-2-2- نقش خوشه‏های صنعتی در زنجیره ارزش جهانی          28
1-2-3- نقش حاکمیت در زنجیره ارزش جهانی          29
1-2-4- استراتژی‏های ارتقاء زنجیره ارزش جهانی           34
1-3- جمع‏بندی           38

فصل دوم: سیاست‏ها و راهبردهای هم‏پیوندی کشورها به زنجیره ارزش جهانی          39
2-1- مشارکت در زنجیره‏های ارزش جهانی          39
2-2- توزیع ارزش‌افزوده در طول زنجیره ارزش (تولید و خدمات بازار)          45
2-3- سهم صادرات در زنجیره‏های ارزش جهانی          48
2-4- مطالعه موردی          50
2-5- سازوکارهای به کار گرفته شده در سیاست‏های کشورهای منتخب           52
2-6- جمع‏بندی          55


فصل سوم: مطالعه تطبیقی: بررسی تجربیات هم‏پیوندی کشورها و برندهای منتخب صنعت ...          57
3-1- صنعت خودرو          57
3-2- شناسایی بازیگران اصلی خودرو در جهان          59
3-2-1- کشورهای برتر تولیدکننده خودرو          59
3-2-2- شرکت‏های برتر تولیدکننده خودرو          61
3-3- بررسی سیر تحول شکل‏گیری صنعت خودرو در کشورهای منتخب و سیاست‏های ...          64
3-3-1- چین           64
3-3-2- برزیل          72
3-3-3- روسیه          74
3-3-4- هند          79
3-3-5- ژاپن          82
3-3-6- ترکیه          84
3-4- تعریف زنجیره ارزش خودرو و نحوه مشارکت شرکت‏های برتر در زنجیره‏های ارزش جهانی خودرو          88
3-4-1- زنجیره ارزش خودرو برحسب مدل پورتر          88
3-4-2- انواع مشارکت‏های بین‏المللی در صنعت خودرو           92
3-4-3- تجربیات شرکت‏های برتر          95
3-4-4- تحلیل وضعیت حلقه‏های ارزش‏آفرین در صنعت خودروسازی          130
3-4-5- اقلام مشمول گارانتی و فراخوان          181
3-4-6- تأثیر فناوری‏های نوین (با تأکید بر فناوری اطلاعات) بر هریک از حلقه‏های زنجیره ارزش           183
3-4-7- جمع‏بندی          196

فصل چهارم: بررسی وضعیت موجود صنعت خودرو کشور          199
4-1- پیشینه خودروسازی در ایران          199
4-2- جایگاه صنعت خودرو در صنایع کارخانه‏ای کشور          207
4-3- صنعت خودرو در ایران          211
4-3-1- وضعیت اشتغال          213
4-3-2- تعداد کارگاه‏های فعال          214
4-3-3- ارزش تولیدات          215
4-3-4- ارزش صادراتی خودرو و قطعات          216
4-3-5- تحقیق و توسعه          218
4-3-6- واردات و صادرات           219
4-3-7- سند چشم‏انداز صنعت خودرو تا افق 1404          220
4-4- شناسایی بازیگران اصلی در صنعت خودرو           223
4-4-1- شرکت‏های برتر تولیدکننده خودرو          223
4-5- تجزیه‌ و تحلیل صنعت خودرو ایران          228
4-6- جمع‏بندی          242

فصل پنجم: شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت‏ها و تهدیدها          243
5-1- ماتریس تهدیدها، فرصت‏ها، نقاط قوت و نقاط ضعف          243
5-2- تعیین جایگاه استراتژی با استفاده از ماتریس داخلی و خارجی (IE)          251
5-3- ماتریس برنامه‏ریزی استراتژیک کمی          257
5-4- جمع‏بندی          262

فصل ششم: ارائه راهبردهای کلان و برنامه عملیات به‌منظور هم‏پیوندی در زنجیره ارزش جهانی          263
6-1- تدوین نظام رتبه‌بندی (Tiering)          264
6-2- تدوین استانداردهای بین‌المللی برای محصولات تأمین‌کنندگان رده دوم داخلی هم‌راستا با ...          264
6-3- فراهم‌کردن بسترهای هم‌پیوندی تولیدکنندگان بین‌المللی          264
6-4- سرمایه‌گذاری مستقل یا مشترک با تأمین‌کنندگان رده اول جهانی          265
6-5- ایجاد محدودیت‌های وارداتی قطعات دارای تولید داخل به‌منظور شکل‌گیری تعامل میان ...          265
6-6- صدور مجوز سرمایه‌گذاری مشترک یا واگذاری بخشی از سهام خودروسازان داخلی به ...          266
6-7- جمع‌بندی          266

منابع و مراجع         
269

سخن مولف

پیشگفتار

انفجار تجارت کالاهای واسطه‌ای فرصت‌های توسعه جدیدی را ایجاد کرده است، ولی بسیاری از مشاغل در پایین زنجیره ارزش جهانی ناامن، خطرناک و کم‌درآمد هستند. این مطلب بیانگر آن است که مشارکت در زنجیره ارزش جهانی تهدیدها و همچنین فرصت‌هایی را برای همه شرکت‌هایی که در نظر دارند به این زنجیره بپیوندند، به ارمغان خواهد آورد. سود ناشی از «بالا رفتن از پلکان زنجیره ارزش جهانی» به‌طور یکسان توزیع نمی‌شود. شرکت‌های بزرگ، حرفه‌ای و با تکنولوژی بالا با بازارهای صادراتی متنوع و کارگران ماهر با قراردادهای رسمی، بیشتر بهره‌مند شده، درحالی‌که شرکت‌های کشورهای درحال‌توسعه در صورت سهل‌انگاری و عدم درایت باعث وارد آمدن خسارات و زیان‌هایی به مجموعه خود خواهند شد.
بیش از 70 درصد از تجارت جهانی کالا مربوط به کالاهای واسطه‌ای و خدمات کالاهای سرمایه‌ای است. رشد حیرت‌آور تجارت بین شرکت‌ها در کالاهای واسطه‌ای و تجارت خدمات، اشکال رقابت و تجارت جهانی را دچار تغییر کرده است. با وجود آنکه تأمین‌کنندگان در کشورهای درحال‌توسعه از اجزاء جدایی‌ناپذیر زنجیره ارزش جهانی کالاهای کشاورزی مواد غذایی، صنعت خودرو و حمل‌ونقل، فناوری اطلاعات، منسوجات و پوشاک و گردشگری هستند، اما موفق نشده‌اند از مزایای بالا رفتن از زنجیره ارزش، یعنی ارتقاء از فعالیت‌های کم‌ارزش به فعالیت‌های باارزش افزوده بالاتر بهره‌مند شوند. ازاین‌رو هرگونه اقدامی که به بهبود مشارکت کشورها در این زنجیره بینجامد برای دست‌یابی به هدف رشد اقتصادی، اشتغال‌زایی و کاهش فقر مثمر ثمر خواهد بود.
بنابراین با توجه به اهمیت گذار از اقتصاد مأخذ‌محور به اقتصاد دانش‌بنیان، تنوع‌بخشی به بازارها و شرکای راهبردی، افزایش بهره‏وری منابع تجدیدناپذیر با تکمیل زنجیره ارزش و دانش‌بنیان کردن محصولات و فرآیند تولید و همچنین عنایت به مزایای حاصل از هم‌پیوندی در زنجیره‌ ارزش جهانی، ضروری‌ است سازوکار موردنیاز برای هم‏پیوندی با زنجیره‌های ارزش جهانی تعیین شود. باتوجه‌به پتانسیل‌ها و ظرفیت‏های موجود در کشور (به‏واسطه برخورداری از مواهب طبیعی) و تحولات فناورانه پیش‌روی صنایع ساخت محور نظیر خودرو، هم‏پیوندی با زنجیره ارزش جهانی و منطقه‏ای در این صنعت به‌منظور ارتقاء قابلیت‏های فناورانه و طراحی الزامی است.
زنجیره ارزش صنعت خودرو به‌طور فزاینده‏ای پیچیده است و نقش چشمگیری در رشد و توسعه حوزه‏هایی نظیر تجهیزات، مشاغل و نوآوری در اقتصاد کشورهای درحال‌توسعه دارد. باتوجه به تغییرهای ساختاری و همچنین جداسازی مراحل تولید خودرو (برون‌سپاری) در دهه‏های گذشته، هم‏پیوندی با شبکه‏های زنجیره ارزش جهانی این صنعت می‏تواند بر فاکتورهای کلیدی نظیر افزایش اشتغال یا جذب سرمایه‏های خارجی و غیره تأثیر به‌سزایی داشته باشد. از سوی دیگر جایگاه استراتژیک صنعت خودرو از منظر اشتغال‏زایی، ارزش‌افزایی و اثرگذاری بر سایر صنایع به دلیل برخورداری از پیوندهای پسین قدرتمند با سایر صنایع (از جمله فولاد، پتروشیمی، لاستیک و پلاستیک، شیشه، آلومینیوم، چیپ‏های کامپیوتری و کابل و سیم) و بخش خدمات (شامل لجستیک، خدمات پس از فروش، سوخت و غیره)، هم‌پیوندی زنجیره تولید این صنعت با زنجیره‌های ارزش جهانی و منطقه‌ای را ضروری می‌سازد.
کتاب حاضر مأخذ مناسبی برای مدیران و پژوهشگران همه صنایع، به‌ویژه صنعت خودرو خواهد بود، چراکه بررسی‌های صورت‌گرفته منطبق بر نظریه‌های علمی، واقعیت‌ها و اقتضائات نهادی ایران بوده و می‌تواند در سایر بخش‌های صنعت مورد استفاده واقع شود.
در پایان ضمن ابراز امیدواری نسبت به تأثیر این کتاب بر ارتقاء سیاست‌گذاری اقتصادی و صنعتی کشور، از نویسندگان گرامی این کتاب علیرضا مطلب‌زاده، محمد کاوه باغبادرانی و محمدجواد فدائی تقدیر و تشکر می‌نمایم. همچنین از همکاران خود در مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی و شرکت چاپ و نشر بازرگانی که تلاش فراوانی جهت انتشار این کتاب داشته‌اند، کمال تشکر و قدردانی را دارم.
احمد تشکینی
رئیس مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی



© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است