موجود

فراتر از ( آن سوی ) کتاب سنجی

بهره برداری از شاخص های چند بعدی ضریب تاثیر علمی

تعداد
قیمت: 277,000 تومان

ارتباطات علمی
در اروپای قرون وسطی، اخبار علمی با سرعت‌سنجیده، به کُندی منتقل می‌شدند یا وابسته به سرعت دانشمندان مَشاء (معتقد به فلسفه ارسطو) بودند از یک مرکز یادگیری به مرکز دیگر سفر می‌کردند. در این دوره، دانشمندان به نوعی، رسانه‌ی پیام‌رسان محسوب می‌شدند؛ تا آنکه با معرفی خدمات پستی در قرن شانزدهم و هفدهم، سرعت انتشار اخبار و مطالب، افزایش یافت.
نامه نویسی، به تدریج به شکل غالب مبادله میان دانشمندان، مانند شیمیدان رابرت بویل، آمارشناس ویلیام پتی و سایر بزرگان دوران اولیه‌ی انقلاب علمی، تبدیل شد. مکاتبات آنها غالباً از طریق آنچه امروز می‌توان "اتاق پردازش" نامید، هدایت می‌شد. همچنین، جهت توزیع گسترده‌تر و مطالعه‌ی بیشتر در مجامع علمی محلی، رونوشتی از مطالب و تولیدات علمی تهیه می‌شد (Manten, 1980). به طور مثال در پاریس، فریار مارین مرسین، به دلیل ارجاعات فراوان، به مثابه "صندوق پستی اروپا" (Hatch, 2000) یا "خردمند فلسفی زمان خود (فیلسوف ارشد)" در نظر گرفته می‌شد. او تجسم فعّال و پُرتکاپو در مرکز ارتباطات علمی به شمار می‌رفت. مرسین، با بسیاری از ذهن‌های برتر قاره اروپا (دانشمندان برتر) از جمله دکارت، گالیله، هویگنس و پاسکال مکاتبه داشت. در لندن نیز، هنری اولدنبورگ نقش مشابهی را در ارتباط با صنعت انجام می‌داد.


نظرات فراتر از ( آن سوی ) کتاب سنجی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده بلیز کرونین
کاسیدی آر
سوگیموتو
مترجم بیتا مشایخی
امیر سالار ونکی
سارا میرزا ابوالحسن خان ایلچی
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 517 صفحه
دسته بندی بازاریابی و کارآفرینی
تاریخ انتشار 1401
شابک 9786225941212
قیمت 277,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب


سخن مولف

ز دیدگاه ریشه شناسی، کتاب‌سنجی از دو بخش کلمات یونانی "کتاب" (biblos) و "اندازه‌گیری" (metron) تشکیل شده است. در دهه‌های اخیر، موضوع مورد توجه متخصصان کتاب‌سنجی، بسیار فراتر از کتاب‌ها، گسترش یافته است و موضوعاتی همچون مجلّات علمی و مقالات منتشر شده در مجلّات (مقالات ژورنالی)، نویسندگان و مؤسسات، منابع کتاب شناختی، استنادها، تأییدیه‌ها، ثبت اختراعات و موارد دیگر را دربرمی‌گیرند.
اکنون به واسطه‌ی ظهور مواردی همچون وب، مجلّات الکترونیکی، کتابخانه‌های دیجیتالی، پایگاه‌های استنادی و رسانه‌های اجتماعی، موقعیت بهتری برای ما فراهم شده است. موارد فوق الذکر به ما کمک می‌کنند تا دریابیم که دانشمندان چه تولیداتی (تولیدات دانشی) دارند (از تک نگاره‌ها گرفته تا فیلم‌ها، از مجموعه داده‌ها تا توییت‌ها). دانشمندان، تولیدات خود را در چه بستری (نشریات و کلیه بسترهای نشر مطالب) منتشر می‌نمایند؟ چگونه با سایر مخاطبان ارتباط برقرار می‌کنند؟ چگونه از تولیدات علمی آنها استقبال می‌شود یا چگونه این تولیدات مورد استفاده قرار می‌گیرند؟ مشارکت‌های متنوع آنها به چه نحوی مورد تأیید قرار می‌گیرند؟ دانشمندان به چه میزان، در جوامع فکری مختلف و جوامع تأثیرگذار حضور دارند؟ آیا آثار آنها در طول زمان تأثیرگذار است یا تأثیرگذاری چندانی ندارند؟ و اگر چنین است، دقیقاً چه نوع تأثیری دارند؟
البته "ما" در جملات فوق، به هر شخص علاقه‌مند، اعم از یک پژوهشگر، مدیر دانشگاه، مدیر مالی و تخصیص بودجه، آژانس مسئول بودجه فدرال یا شورای پژوهش‌های ملی اشاره دارد که کنجکاو هستند تا درخصوص نتایج و اثرات فوری یا بلندمدت تولیدات علمی، اعم از ماهیت شخصی یا ماهیت نهادی، با بودجه یا بدون بودجه، آگاهی بیشتر به‌دست آورند. 
تنوع عناصر کمیاب دیجیتالی قابل ردیابی و قابل اندازه‌گیری با استفاده از ابزارها و پلتفرم‌های موجود، موجب شده‌اند تا هنگامی که اصطلاح "کتاب‌سنجی" در کنار  هم خانواده‌های  لغوی به روزتر خود (گروه‌های واژگان)، مانند "وب‌سنجی" و "علم‌سنجی" قرار می‌گیرد، یک امر ناهنجار (نادرست) به‌نظر برسد. اما در دفاع از اصطلاح کتاب‌سنجی صرفاً باید توجه داشت که هر دوی این نئولوژی‌ها (نوشناسی)، خود، مراجع کاملاً مشخص و محدود کننده‌ای دارند. به همین دلیل، ما تصمیم گرفته ایم که در عنوان این کتاب از موضوعات کتاب‌سنجی از واژه " Beyond " یا "فراتر از" استفاده نماییم.
ما آن را نقطه‌ی شروع یک منطق علمی، به منظور هرگونه بحث جدّی پیرامون سنجه‌های جدیدتر می‌دانیم که اغلب تحت عنوان سرفصل "روبریک سنجه‌های جایگزین" گروه‌بندی می‌گردند. این مباحث، در حال حاضر، در زمینه‌هایی مانند ارزشیابی پژوهش، ارزشیابی اساتید یا تخصیص منابع، پیشنهاد شده‌اند یا در حال توسعه و آزمایش هستند.
کتاب‌سنجی، زمانی انحصاراً مورد استفاده‌ی جمعیّت اندکی از دانشمندان و ریاضیدانان حوزه‌ی اطلاعات قرار داشت؛ اما اکنون یک تخصص گسترده و در حال رشد سریع به شمار می‌آید. در حقیقت، ترکیب کتاب‌سنجی از متخصصان چند رشته، از جمله روش‌شناسان، ایده پردازان، تحلیلگران سیاسی، توسعه‌دهندگان نرم‌افزار، ارزشیابان و متخصصان برنامه‌های کاربردی، همراه با تعدادی از نظریه پردازان انتقادی شکل می‌گیرد. با این وجود، اشتیاق سرسختانه‌ای که در برخی برهه‌های زمانی، این حوزه را مشخص می‌نماید (گاهی خصیصه‌های این حوزه را در بر می‌گیرد)، نباید موجب گردد که از اصول اولیه چشم‌پوشی کنیم.
مسائل مرتبط با اصلاح الگوریتمی و آماری، یک موضوع سطحی نیستند که سریع و به طور مختصر، نگارش شوند. اگر سنجه‌ها نتوانند آنچه را که مَدّ نظر است، اندازه‌گیری نمایند به این معنا است که درست به کار نرفته‌اند. به عبارت دیگر سنجه‌ها کاربرد مناسبی ندارد. به همین دلیل، نیاز است اهداف مشخص گردند نه آنکه به صورت فرضی تعریف شوند.
پیشرفت‌های فنّی فراوانی در حوزه‌ی ادبیات ثبت شده است. به طور مثال، در خصوص تولیدات علمی پنج سال گذشته از نمایه h (h-index) و سایر نمایه‌های مرتبط با آن استفاده شده است. علی‌رغم پیشرفت‌هایی که در حوزه‌ی ادبیات شده است، هنوز، مسائل مرتبط با اعتبارسنجی یا روایی (و قابلیت اطمینان یا پایایی)، آسیب‌های فراوانی به کتاب‌سنجی وارد نموده است. به عبارت دیگر، مسائل اعتبار‌سنجی، نوعی آسیب در کتاب‌سنجی محسوب می‌شوند. آیا ابزارهایی که استفاده می‌شوند و شاخص‌هایی که مقبولیت دارند، آنچه را که ادعا شده، اندازه‌گیری می‌نمایند و اگر چنین است، آیا این معیارهای اندازه‌گیری قابل اعتماد هستند. بدین معنا که آیا قادر به تولید نتایج سازگار، ایده آل و شفاف هستند؟ 
برخی زمان‌ها، به واسطه افزایش پیچیدگی روش‌ها (ثبت و پاکسازی داده‌ها، وزن دهی، نرمال‌سازی، تجزیه و تحلیل چند متغیره، مدل‌سازی، تجسم) فریفته می‌شویم و مجذوب یک روش خاصّ می‌گردیم. در این حالت، تقریباً می‌توان اذعان داشت که یک جزء کوچک و کم ارزش، بسیار پُراهمیت و مهم جلو می‌کند. به طور قابل پیش‌بینی، ایده‌ها عموماً دارای شکاف هستند و بحث درخصوص مزایا و معایب ارزشیابی کتاب‌سنجی، به نوعی موضوعات مباحثه‌ای در حوزه علم (گفتمان علمی) تبدیل شده‌اند.
البته نهادینه شدن مترقی ارزیابی مبتنی بر سنجه‌ها (ارزیابی سنجه محور)، در محافل دانشگاهی و سیاست علمی به یک روند غیرقابل انکار، تبدیل شده است. به عبارت دیگر، ارزیابی مبتنی بر سنجه‌ها در سازمان‌ها نهادینه شده است و بسیار رواج یافته است. بنابراین، نیاز است تا بررسی پیامدهای اخلاقی و فرهنگی ناشی از تکیه اتّکا بر سنجه‌ها و انواع دیگر آنها، درراستای به‌دست آوردن شواهد احتمالی از کیفیت پژوهش، تأثیر علمی و تأثیر دانشگاهی مورد نظر قرار گیرند.
کتاب "فراتر از (آن‌سوی) کتاب‌سنجی"، تنوع پیشرفت‌های اخیر در پژوهش‌های مبتنی بر سنجه‌ها، اعم از نظری و کاربردی را به نمایش می‌گذارد و همچنین تعدادی از نقدهای نافذ (نقد‌های مهم دانشمندان) بر این موضوع را ارائه می‌دهد.
فصل‌های این کتاب، منعکس‌کننده ماهیت متضاد پژوهش‌هایی با محوریت متریک (سنجی) و جنبه‌های مختلف پژوهش‌های اندازه‌گیری از جمله کتاب‌سنجی هستند. این کتاب، گسترش تکنیک‌ها و برنامه‌های کاربردی را نشان می‌دهد که این زمینه‌ها، در حال شکوفایی هستند. همچنین این کتاب، نقدهایی در خصوص مباحثی را ارائه می‌دهند که می‌توانند مورد استفاده‌ی نادرست قرار گیرند. ما امیدواریم که این کتاب، به ترویج بازتاب پذیری انتقادی در این زمینه (کتاب‌سنجی) کمک نموده و دَرک روشنگری از مزایا و معایب ارزیابی مبتنی بر سنجه‌ها، در جوامع مربوطه، به عمل آورد.


برچسب ها: فراتر از ( آن سوی ) کتاب سنجی

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است