موبینگ واژ های که برای اولی نبار در سال 1986 توسط دکتر هینز لیمن، محقق و روانشناس کار در دانشگاه سوئد مطرح گردید و از آن به بعد دس تمایه بسیاری از تحقیقات روانشناختی سازمانی و اجتماعی رار گرفت. پدیده موبینگ یا جنگ روانی سازمانی و اجتماعی ریشه بسیاری از تعارضات، اغتشاشات، تهدیدات، سناریوهای سیاه بوده و رابطه بسیار تنگاتنگ با شخصیت فردی و شخصیت اجتماعی دارد.
چالش های شرکت ها، سازمان ها و انواع کسب وکارها و نیز در سطح اجتماع ریشه ای در موبینگ دارد. تغییرات شگرف و پیچیده و روزافزون فناوری در عرصه سخت و نرم، پیچیده تر شدن مدیریت سازمان ها، ظهور تئوری و نظریه های جدید در عرصه هدایت جمع قطعاً می تواند با نگاره ها و ارزش های شخصیتی افراد در تعارض باشد و این خود نوعاً باعث تولد و رشد موبینگ شده که در زمان نه چندان زیادی می تواند سیطره خود بر کارکنان، اهداف سازمانی، منابع سازمانی، رفتارهای انسانی و اخلاقی در سازمان مستولی نماید. در موبینگ افراد نادیده گرفته می شوند ارزشها و فعالیت های آنها پوچ می شود، بزرگنمایی خطاها و بدنمایی کارهای درست بخشی از کارکردهای موبینگ است. در موبینگ فقدان فلسفه اخلاق و حکمت در عرصه
مدیریت های نوین به خوبی دیده می شود و از این رهگذر بسیاری از ارزش های اصیل انسانی در سازمان نظیر هیجانات مثبت، حس احترام، تفکر سازنده را نشانه می گیرد و متاسفانه موبینگ قابلیت این را دارد در نهاد فردی و اجتماعی، جای گیرد و تبدیل به یک جا نمایه فکری و رفتاری مخرب در قلمرو سازمان و مدیریت سازمان گردد.
نظرات
موبینگ و سازندگان جنگ روانی ( جلد دوم)