وقتی مدیر ارشد بازاریابی (سی.ام.او) شما برنامه بازاریابی سالانهاش را بدون هرگونه نشانه دیجیتالی ارائه میدهد، باید استراتژیهای بازاریابی شرکت را مرور کنید تا ببینید آیا در شرکتتان به یک انقلاب بازاریابی نیاز هست یا خیر. کارآفرینان امروزی در هر صنعتی احتمالاً قبول دارند که انقلاب دیجیتال بهشدت الزامی است. «هراس انقلاب» هم بر صنایع سنتی غلبه کرده است. اگر سازمانها تحول دیجیتال نداشته باشند، با فروپاشی پس از رکود مواجه خواهند شد. امواج بازاریابی دیجیتال جامعه را فرامیگیرد، زیرا محیط اجتماعی کنونی دستخوش تغییرات بزرگی است: دیجیتالی شدن، همانند مولکولها، در حال نفوذ به تمامی گوشه و کنار جامعه مدرن است و عاملی است که سازمانها در محیطهای کسبوکار مدرن نمیتوانند از آن در امان باشند. مصرفکنندگان تمایل دارند عصر دیجیتال را بپذیرند؛ سازمانهای مصرفکننده محور در حال شتاب بخشیدن به سرعت «اینترنت پلاس» هستند تا به آینده کسب و کار راه یابند.
در حال حاضر، کسبوکار در حال ورود به عصر هوشیاری و بههنگامی است. پیشازاین زمانی که طول میکشد تا اربابرجوع تصمیم بگیرد، بازار با چشمانداز رقابت سازگارشود، یا مصرفکنندگان پاسخی دریافت کنند بهصورت روزانه یا ساعتی اندازهگیری میشد، اما اکنون، در قالب دقایق و ثانیهها اندازهگیری میشود. «مزیت رقابتی + لحظهها»، که به نظر متناقض میرسد، بهعنوان یک جفت در نظر گرفتهشدهاند. اگر سازمانها بیدرنگ و در لحظه به تقاضای مشتری پاسخ ندهند، مشتری خود را از دستداده و در رقابت شکست خواهند خورد. «اتصال فوری» اینترنت سیار اهمیت سناریوهای کاربر را برجستهتر کرده و افراد و ماشین را باهم ادغام میکند؛ جمع شدن جوامع باعث میشود جمع سپاری، نوآوری جمعی و ترفیع جمعی به مدلهای کسبوکار وارد شوند. مدلهای تفکر و مدلهای تشویقی سازمان دستخوش تغییرات شگرفی از استراتژی و عملیات تا مدیریت شدهاند. از این روی ما باید این دوران، کسبوکار و مدلهای کسبوکار و استراتژیهای بازاریابی را مجدداً تعریف کنیم (شکل 1.2).
دنیای جدید چند صفحهنمایشی که در گوگل در سال 2012 منتشر شد نشان میدهد تعاملاتی که در رسانههای دیجیتال جدید ازجمله تلفنهای همراه، رایانههای شخصی، تبلتها و تلویزیونها رخ میدهند اکثر تعاملات رسانهای روزانه در میان مصرفکنندگان را تشکیل میدهند. در مقایسه با رادیو، روزنامه و مجلههای سنتی، تعاملات در رسانههای جدید 90% کل تعاملات رسانهای را تشکیل میدهند. بهطور میانگین، افراد 4/4 ساعت در صفحههای نمایش متفاوت علاوه بر زمان کار کردن سپری میکنند. بخش بزرگی از زمان مشتری صرف دنیای بیتها میشود. اخیراً نایک ادعا کرده است «الان همهچیز دیجیتال است». بهترین سازمانها و مؤسسهها دیگر صرفاً درباره دیجیتالی شدن حرف نمیزنند بلکه آن را همراه با بازاریابی مورد بحث قرار میدهند. در سالهای اخیر موج اینترنت پلاس، بسیاری از مدیران ارشد اطلاعات سازمانها (سی آی او) ادعا میکنند میخواهند تحول و تغییر مبتنی بر اینترنت و دیجیتال را تشخیص داده و تلاش کنند تحول از فناوری اطلاعات (آی تی) به فناوری دیجیتال (دی تی) را تکمیل نمایند، درحالیکه برخی با متحول سازی مدل کسبوکار یا ساختار سازمانی شروع میکنند. در میان همه این ابزارها، کارآمدترین و عملیاتیترین ابزار «استراتژی بازاریابی دیجیتال» است که میتواند در عصر هوشیاری و بهنگامی «ارزش موردنظر» شود. همانطور که دراکر پیشنهاد میدهد، بازاریاب و نوآوری تنها منابع خلق سود در سازمانها هستند.
نظرات
استراتژی بازاریابی در عصر دیجیتال به کار گیری استراتژی کاتلر