موجود

خرده فروشی الکترونیکی

نویسنده: بهناز خدایاری

.

تعداد
قیمت: 190,000 تومان

مقدمه
خرده‌‌فروشی یکی از بخش‌‌های پویای اقتصاد است. زنجیره عرضه همواره تکامل می‌‌یابد، پیشرفت‌‌های تکنولوژیکی‌‌ موجب بهبود کارایی در این بخش می‌‌شوند و روش‌‌های نوین خرید به طور مداوم در حال ظهور و تکامل هستند. گسترش کانال‌‌های آنلاین خرده‌‌فروشی تأثیر به‌‌سزایی بر فروشگاه‌‌های خرده‌فروشی فیزیکی دارد. در چند سال گذشته گزینه‌‌های فروش مانند «شبکه‌‌های اجتماعی»، «موتورهای جستجوگر» و «سایت‌های مقایسه قیمت»، باعث تکمیل کانال‌های بازاریابی سنتی مانند تبلیغات چاپی و تبلیغات تلویزیونی شده است. این تغییرات موجب ایجاد نوع جدیدی از خرده‌فروشی شده است. زمانی که مشخصات کالا به راحتی قابل کپی ‌‌شدن باشد و هزینه‌‌های تولید باعث افزایش فشار بر همه بخش‌‌ها، از جمله تولیدکنندگان، فروشندگان، توزیع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان شود، مدیریت خوب «کانال‌های چند رسانه‌‌ای» تأثیر مطلوبی بر خرده‌فروشی الکترونیکی دارد.
هم‌‌زمان با پیدایش اینترنت و تجارت الکترونیک، تلاش‌‌هایی برای تحقیق و بررسی این موضوع و چگونگی اضافه شدن این کانال‌های چند رسانه‌‌‌‌ای به شرکت‌ها ارائه شده است. علاوه بر این معیارهای عملکرد خرده‌فروشی آفلاین و آنلاین، تفاوت بین متخصصان خرده‌فروشی و انتخاب خرده‌فروشی به‌عنوان یک فعالیت مجازی یا فیزیکی به‌عنوان یک استراتژی مهم رقابتی برای یک شرکت محسوب می‌‌شود. در این راستا دو رویکرد متفاوت وجود دارد که نیاز به دانش و مهارت‌های کاملاً متفاوت دارد: از طرفی ترکیب و اتصال فروشگاه‌های خرده‌فروشی و تجارت الکترونیک می‌تواند سودمند باشد و موجب جذب بیشتر مشتری و افزایش درآمد خرده‌فروشی شود. از طرف دیگر ترکیب شکل‌های متفاوت خرده‌فروشی نیاز به مدیریت ماهرانه و پیچیده‌تر و افزایش هزینه‌‌های جانبی دارد. امروزه فروشگاه‌های زنجیره‌‌ای با رقابتی شدید روبه‌رو هستند. در چنین محیطی تعداد فزاینده‌ای از مشتریان به حجم بالایی از اطلاعات مجهز شده و از قدرت پذیرش ریسک بیشتری برخوردار شده‌اند. آن‌ها براساس ارزش بیشتری که جای دیگری کسب می‌کنند، مستعد تغییر فروشگاه خود هستند، به‌طوری که تعویض فروشگاه از جانب مشتریان به امری عادی و چالشی برای خرده‌فروشان بدل شده است. بنابراین فاکتورهای ایجاد وفاداری در مشتری، حفظ مشتری و تمایل مشتری به خرید دوباره، نقش حیاتی در عملکرد و موفقیت فروشگاه‌ها ایفا می‌‌کند (جهاندیده و همکاران،1391).
ظهور اینترنت و تغییرات لجستیک، از جمله سیستم مدیریت موجودی کالا تغییرات قابل توجهی را در ماهیت خرده‌فروشی ایجاد کرده است. این تغییرات بر کارایی شرکت‌های خرده‌فروشی اثر خواهند داشت. به‌عنوان مثال، می‌توان قیمت‌های پایینی که شرکت وال‌مارت اعمال می‌‌کند را تا حد زیادی به نوآوری‌های این شرکت در لجستیک نسبت داد، یا شرکت آمازون، یک خرده‌فروشی برجسته اینترنتی را ایجاد کرد و طیف وسیعی از محصولات را در رقابت‌‌ مستقیم با فروشگاه‌های خرده‌فروشی فیزیکی به فروش رساند. درک میزان تأثیر این تغییرات روی بهره‌وری شرکت‌های خرده‌فروشی برای شناخت ساختار بازار خرده‌فروشی و پیش‌بینی چگونگی تکامل این بازار دارای اهمیت است (عابدی، 1394).
توسعه فناوری‌های اینترنتی یک ابزار ارزان، سریع و نسبتاً مطمئن برای اعضاء زنجیره تأمین جهت اشتراک و تبادل اطلاعات ارائه می‌‌کند. اینترنت و اینترانت، توزیع اطلاعات با هزینه پایین‌تر و به موقع و راحت را برای تمامی اعضای زنجیره فراهم می‌آورند که این خود باعث بهبود کارآیی عملکرد زنجیره می‌گردد. در ضمن با توسعه و بلوغ فناوری اینترنت بی‌سیم، اعضای زنجیره تأمین دیگر به فضای تجاری خویش محدود نیستند (درودچی، 1386).
بخش توزیع یکی از بخش‌‌های مهم اقتصاد محسوب می‌شود. این بخش، به‌عنوان رابط میان مصرف‌کننده و تولیدکننده برای ایجاد اقتصاد بازار ضروری است و در شکل‌دهی قیمت نقش اساسی ایفا می‌کند. بخش توزیع کارا و توانمند می‌تواند سطح قیمت‌ها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. به علاوه، این بخش در ارائه طیف وسیعی از کالاها و خدمات مورد نیاز مشتریان نقش مهمی ایفا می‌کند و به لحاظ ساختاری قابلیت رقابت دارد. یک بخش توزیع کارا و رقابت پذیر می‌تواند سطح رفاه مصرف‌کننده را نیز افزایش دهد. در بخش توزیع معمولاً میان تجارت خرده‌فروشی و عمده‌فروشی تمایز قائل می‌شوند. بخش خرده‌فروشی مستقیماً کالا را به مصرف‌کننده می‌فروشد؛ در حالی که عمده‌فروشان به‌طور معمول نقش میانجی را میان خرده‌فروشان و تولیدکنندگان ایفا می‌کنند. امروزه، این تمایز با یکپارچه شدن سیستم توزیع رو به کاهش است (ای.سی. 1993).
براساس تحقیقات سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی، در کشورهای عضو این سازمان بخش توزیع سهم قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی را دربرمی‌گیرد، اما در بسیاری از موارد سهم این بخش از اشتغال به مراتب بیشتر از سهم آن در جی.دی. پی. است. این موضوع بهره‌‌وری نسبتاً پایین بخش توزیع را در برخی کشورها نشان می‌‌دهد که قسمت عمده آن به خرده‌فروشی‌‌ها مربوط است (پیلات، 1992).
باسکر در کتاب خود به اثر قابل توجه تغییرات بهره‌وری خرده‌فروشی بر تولید ناخالص داخلی اشاره کرده است. تجارت خرده‌فروشی در سه ماهه اول سال 2023 میلادی به بیش از 7/271 میلیارد دلار، معادل 6/15 درصد از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده آمریکا رسیده است. شناخت محرک‌های افزایش بهره‌وری بخش خرده‌فروشی می‌تواند جزء یکی از مفاهیم مهم در اقتصاد محسوب شود. مؤسسه مشاوره کرنی نیز به انتشار شاخص توسعه‌‌‌‌ خرده‌فروشی جهانی پرداخته است. این شاخص، هر ساله 30 کشور در حال توسعه را از حیث موقعیت آن‌ها برای سرمایه‌گذاری در زمینه خرده‌فروشی رتبه‌بندی می‌کند. این شاخص با بهره‌گیری از‌‌ متغیرهای خاص خرده‌فروشی و اقتصاد کلان، نه تنها به بررسی موفق‌ترین بازارهای کنونی می‌پردازد، بلکه بازارهایی با پتانسیل بالا برای آینده را نیز شناسایی می‌کند (عابدی، 1394). شاخص توسعه خرده‌فروشی براساس4 متغیر که هر کدام دارای وزن 25 درصدی هستند، اندازه‌گیری می‌شود و هر یک از این متغیرها نیز دارای مؤلفه‌هایی هستند. چهار متغیر مورد بررسی در گزارش شامل: جذابیت بازار، ریسک کشوری و تجاری، اشباع بودن بازار و محدودیت‌‌های زمانی هستند (همان منبع).
استفاده از روش‌های علمی برای بهبود عملکرد فروشگاه‌های زنجیره‌ای، بدون وجود اطلاعات معنی ندارد. این واحدها تنها در صورتی می‌توانند به موفقیت و جایگاه مناسب در عرصه رقابت دست یابند که بتوانند به نیازهای مشتریان پاسخ گویند و این امر محقق نمی‌شود، مگر با برخورداری از یک شبکه قدرتمند جمع‌آوری و پردازش اطلاعات. هر مشتری با ورود به فروشگاه و خرید از آن، داده‌های ارزشمندی را با خود به همراه می‌آورد. نحوه خرید و چگونگی مراجعه به بخش‌های مختلف، ترکیب، نوع و مقدار کالاهای انتخابی نمونه‌هایی از این اطلاعات هستند. با تجزیه و تحلیل تمامی اطلاعات یاد شده نتایج ارزشمندی نظیر: چه کالایی، به چه میزان و درکجا باید چیده شود و میزان امکانات خدماتی و رفاهی نظیر تعداد صندوق‌ها و...، حاصل می‌شود (مرتضوی،1380).
اطلاعات یک نقش بهینه و پیشرو در تمام عملیات زنجیره تأمین برعهده دارد. توسعه فناوری اطلاعات روش‌‌هایی که سازمان‌ها از طریق مدیریت زنجیره تأمین به مزیت رقابتی دست می‌یابند را تغییر داده است و سازمان‌ها و شرکت‌های موفق همیشه فناوری اطلاعات را جهت توسعه استراتژی‌‌های کسب‌وکار خود به‌کار گرفته‌اند که تأثیر به‌سزایی نیز بر کل زنجیره تأمین دارد (شین و همکاران، 2001). تعداد شرکت‌هایی که تنها بر خرده‌فروشی فیزیکی تکیه دارند به شدت رو به کاهش است و به نظر می‌رسد تنها تعداد کمی از آن‌ها شانس بقا در دنیای رقابت را دارند. شرکت‌هایی که از کانال‌های چندرسانه‌ای استفاده می‌کنند با افزایش مخاطب روبه‌رو هستند که به سود دهی بیشتر خرده‌فروش منجر می‌‌شود. همچنین استفاده از کانال‌های آنلاین و ترکیب آن با کانال‌های آفلاین موجب افزایش سود و رشد می‌شود. با پیدایش اینترنت، محققان به پیامدهای خرده‌فروشی علاقه زیادی پیدا کرده‌اند. این مفاهیم عبارتند از: تغییر فرصت‌های کسب‌وکار، مدل‌های کسب‌وکار، انواع تجارت، فرآیندهای خرید و تبدیل فروشگاه‌‌های محلی به بازارهای جهانی.
اینترنت برای خرده‌فروشان فرصت‌هایی نظیرگسترش بازار هدف، افزایش ارتباط با مصرف‌‌کنندگان، گسترش خط تولید، بهبود ارتباطات مصرف‌کنندگان و ارائه پیشنهادهای سفارش را فراهم می‌سازد. این فرصت‌ها، تغییرات فوق‌العاده‌ای را برای افزایش راه‌های کسب‌وکار فراهم آورده است. هنگامی که یک فروشگاه باز می‌شود و وب‌سایت ایجاد می‌کند، مشتریان خود را به خارج از مرزهای جغرافیایی نیز افزایش می‌دهد که شانس به دست آوردن مشتریان و پیرو آن فروش بیشتر را به ارمغان می‌آورد. شرکت باید اطمینان حاصل کند که اطلاعات مناسب، شفافیت قوی، مکانیزم درست و احساس امنیت هنگام انجام معامله آنلاین برای مشتریان وجود داشته باشد. هدف وب‌سایت‌ها باید افزایش آگاهی عمومی و شناخت نام و برند تجاری یا هویت شرکت باشد و اطلاعات مربوط به محصول را در اختیار مشتریان و یا انجمن‌های توزیع‌کننده قرار دهد تا بتوانند کیفیت خدمات ارائه‌‌شده را ارزیابی کنند و بتوانند پیشنهادهایی را ارئه دهند.
وب‌سایت اغلب سازمان‌ها و شرکت‌ها از مراحل ساده اولیه یک‌طرفه و بروشورگونه (شامل فهرستی از محصولات و قیمت‌ها)، به سایت‌های تعاملی و دوطرفه‌ای در گذارند که می‌توانند از طریق فروش، ایمیل، گفتگو یا تعاملات خودکار با مشتریان ارتباط برقرار کنند. وب‌سایت‌ها، امروزه با اضافه شدن امکانات مشارکتی یا اجتماعی بسیار جذاب‌تر شده‌اند. برای یکپارچه‌سازی وب‌سایت‌ها با شبکه‌های اجتماعی مرتبط لازم است از اِی‌‌بی‌‌آی‌‌ها و پلاگین‌‌ها استفاده شود تا گفتگوی مربوط به برند ایجاد و دیگران در آن سهیم شوند. همان‌طور که مارک زاکربرگ خالق فیسبوک گفته است: دیگر باید «طرح اجتماعی» وب‌سایت را به‌طور جدی مدنظر قرار دهیم. آن‌وقت می‌توانیم وارد مرحله رشدی از سیستم‌های الکترونیک شویم که وب‌سایت را به کانون مرکزی تمامی فرآیندها و تعاملات تبدیل می‌کند. تحلیل و پژوهشی پنج ساله بر وب‌سایت‌های مشتری‌محور فعال و برجسته مؤید این نکته است که وب‌سایت‌ها در این چرخه از یک مهره جزء به یک محور اصلی بازاریابی در حال تبدیل و تکامل هستند (چیفی،1396).
کیفیت داده‌ها مشکل رایجی است که توانایی شرکت‌ها را در شخصی‌سازی ارتباطات آن‌ها محدود می‌سازد. یک رویکرد ساختاریافته در جمع‌آوری داده‌های مشتری ضروری است. در غیر این صورت ممکن است بعضی از داده‌ها مفقود شوند که در نتیجه به درستی نمی‌توانیم مشتری را شناسایی کنیم. نمونه‌ای از این مقوله، شرکتی است که 80 هزار آدرس ایمیل جمع‌آوری کرده است، اما فراموش کرده کدپستی را برای هدف‌گذاری نشانی پستی آن‌ها درخواست کند. همیشه هزاران خرابکار، هکر و ویروس هستند که حریم خصوصی افراد یا اطلاعات شخصی آن‌ها را به خطر می‌اندازند و ممکن است هم مشتریان و هم شرکت‌ها و سازمان‌ها از آن‌ها آسیب ببینند. نگرانی از حمله هکرها و دسترسی آن‌ها به اطلاعات خصوصی شما و خطرات بالقوه نفوذ به سایت شرکت و سازمان آزاردهنده‌اند. در دنیای کسب‌وکار و جهان تجارت الکترونیک نوجوانان، گروه‌های سیاسی، گروه‌های فشار، رقبا، آژانس‌های اطلاعاتی دولتی، بزهکاران، تبهکاران و بسیاری دیگر در پی نفوذ به سیستم‌های امنیتی مختلف هستند. آن‌ها هرجایی را ممکن است هدف‌گیری کنند: از شرکت‌های بزرگ، بنگاه‌های خبری، بانک‌ها و شرکت‌های مالی گرفته تا گروه‌های مخالف، سایت‌های سیاسی، سایت‌های تجارت الکترونیک، اطلاعات کارت اعتباری، سایت‌های امنیت کامپیوتری، خلاصه همه و همه در معرض خطرند (چیفی، 1396).


نظرات خرده فروشی الکترونیکی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده بهناز خدایاری
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 248 صفحه
دسته بندی تازه های نشر
تاریخ انتشار 1403
شابک 9786223740909
قیمت 190,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب

فهرست مطالب


پیشگفتار           7

بخش اول: مفاهیم و تاریخچه خرده‌فروشی الکترونیکی           13
مقدمه          13
عرصه خرده‌‌فروشی           19
تعریف خرده‌فروشی و انواع آن          23
تاریخچه خرده‌‌فروشی          27
شکل‌گیری و سیر تحول تاریخی فروشگاه‌های بزرگ در قرن نوزدهم           28
دولت‌های رفاه و جامعه مصرفی: گسترش خرده‌‌فروشی پس از جنگ جهانی دوم           34
بخش دوم: الگوهای کسب‌وکار الکترونیکی          49
چرخه تجارت در کسب‌وکار الکترونیکی          49
الگوهای کسب‌وکار الکترونیکی          54
الگوهای مختلف تجارت الکترونیک          55
عوامل مؤثر در انتخاب الگوی کسب‌وکار الکترونیک          67

بخش سوم: مشتری‌‌های آنلاین           71
از مشتریان حضوری تا مشتریان آنلاین           71
تئوری جریان          77
متغیرهای جریان           81

بخش چهارم: پیاده‌‌‌‌سازی موفق کسب‌وکار الکترونیکی          103
عوامل مؤثر بر پیاده‌سازی موفق کسب‌وکار الکترونیک          103
بخش خرید کسب‌وکار الکترونیک          107
بخش داخلی کسب‌وکار الکترونیک          109
بخش فروش کسب‌وکار الکترونیک          109
تخصص فنی و پیاده‌‌سازی کسب‌وکار الکترونیک          118
سطح فنی و پیاده‌‌سازی تجارت الکترونیک           120
قابلیت‌‌های مدیریت دانش          120
آمادگی سازمانی          121
اندازه شرکت          122
دانش مدیر اجرایی           122
سبک سایت          128

بخش پنجم: تحولات خرده‌‌فروشی الکترونیکی           133
تکنولوژی و تحول در خرده‌‌فروشی الکترونیکی          133
ظهور تلفن‌‌های هوشمند و شبکه‌‌های اجتماعی          135
نمونه‌‌هایی از کاربرد فناوری‌‌های نوین در خرده‌فروشی الکترونیکی           137
تجارت سیار: شکل گسترش‌‌یافته تجارت الکترونیک          149
زنجیره تأمین در خرده‌‌فروشی الکترونیکی          151

بخش ششم: انقلاب صنعتی چهارم و تأثیر آن بر خرده‌فروشی          157
انقلاب صنعتی چهارم: انقلاب دیجیتال          157
اینترنت اشیاء          159
اینترنت اشیاء مصرف‌کنندگان          161
رایانش ابری          164
مزایای اصلی رایانش ابری          167
الگو‌های پیاده‌سازی          171
جی.اس. وان ابری          172
واقعیت افزوده شده          174
هوش مصنوعی و تحول در خرده‌‌فروشی الکترونیکی           177
امنیت سایبری و تهدیدات نوین و پیچیده هوش مصنوعی           183
آینده خرده‌‌فروشی الکترونیکی           185

بخش هفتم: خرده‌‌فروشی الکترونیکی در ایران          197
از خرده‌‌فروشی در بازارهای سنتی تا فروشگاه‌‌های زنجیره‌‌ای           197
شکل‌‌گیری و سیر تحول خرده‌‌فروشی الکترونیکی در ایران           200
فرآیند قانونی و مجوزهای راه‌‌اندازی فروشگاه‌‌های اینترنتی در ایران          206
ظرفیت‌‌ها، نقاط قوت و فرصت‌‌های خرده‌‌فروشی الکترونیکی در ایران          209
چالش‌‌ها و نقاط ضعف خرده‌‌فروشی الکترونیکی در ایران          214

منابع و مراجع          231


سخن مولف

پیشگفتار

گسترش و فراگیری فناوری‌‌های نوین ارتباطی، به‌ویژه شبکه جهانی اینترنت، فناوری اطلاعات، تلفن‌های همراه هوشمند و شکل‌گیری زیرساخت‌های متنوع برای تجارت الکترونیکی و اقتصاد دیجیتال موجب پدید آمدن شکل جدیدی از «خرده‌‌فروشی» در دو دهه اخیر در سطح بین‌‌المللی شده است که از آن به‌عنوان «خرده‌‌فروشی الکترونیکی» یاد می‌‌شود. این تحول شگرف و تأثیرگذار، شکل و محتوای صنعت خرده‌‌فروشی را به‌صورت قابل توجهی دستخوش تغییر و تحول نموده است. در نتیجه این تحول، «فروشگاه‌‌های اینترنتی»، زمینه خریدهای آنلاین (برخط) و غیرحضوری را برای مشتریان و مصرف‌‌کنندگان در نقاط مختلف جهان فراهم ساخته‌اند. شاید بتوان ورود فناوری‌‌های نوین مانند «هوش مصنوعی» را آخرین و جدیدترین تحولاتی دانست که در این عرصه در حال ظهور و گسترش است. هرچند این فناوری به مانند «شمشیر داموکلِس» و دولبه‌‌ای می‌‌ماند که از یک‌‌سو می‌تواند فرصت‌‌ها و ظرفیت‌‌های جدیدی را برای کسب‌وکارهای الکترونیکی و فروشگاه‌‌های زنجیره‌‌ای (حضوری و آنلاین) به دنبال داشته باشد و از سویی دیگر می‌‌تواند زمینه را برای ایجاد کاربران فِیک و غیرواقعی، نفوذ هکرهای هوشمند به شبکه‌‌ها و سایت‌‌های اینترنتی، حساب‌‌های کاربری و درگاه‌‌های پرداخت فراهم کند و به همین دلیل، «امنیت سایبری» و ارتقاء سطح امنیت شبکه برای حفظ منافع مادی و نیز حریم‌‌های خصوصی کاربران و مشتریان یک فروشگاه اینترنتی و هرگونه کسب‌وکار الکترونیکی از اهمیت و ضرورت دوچندانی در جهان امروز برخوردار شده است. برآیند همه این تحولات، گسترش قابل توجه دامنه فعالیت‌‌ها، فروش و سودهای کلان برندهای معروف خرده‌‌فروشی در جهان نظیر والمارت، آمازون، شوارز گروپ، آلدی، علی‌بابا، کاسکو، کارفور و ایکیا طی دو دهه اخیر بوده است.
این موج با اندکی تأخیر بیش از یک دهه است که در نتیجه گسترش قابل توجه اینترنت و نیز تلفن‌های همراه هوشمند وارد ایران شده است و با شکل‌‌گیری خرده‌‌فروشی الکترونیکی در ایران، برای نخستین بار امکان خرید غیرحضوری و آنلاین (برخط) برای مشتریان و مصرف‌کنندگان ایرانی نیز فراهم شده است. در چنین شرایطی و بر بستر چنین تحولات شگرف و ساختاری بود که برای نخستین بار در عرصه اقتصاد و صنعت خرده‌فروشی ایران، پدیده جدیدی به نام «فروشگاه‌‌های اینترنتی» یا «فروشگاه‌‌های آنلاین» شکل گرفتند که برخی از آنان نظیر «دیجی کالا»، «زنبیل»، «پلازا»، « اُکالا» (بزرگ‌ترین سوپرمارکت اینترنتی ایران)، «اِتما» (گسترده‌‌ترین فروشگاه اینترنتی اقساطی)، «تکنولایف» (بزرگ‌ترین فروشگاه اینترنتی تلفن همراه»، «با سلام»، «فیدیبو» (فروشگاه اینترنتی کتاب‌‌های الکترونیکی)، «خانومی» (لوازم آرایشی و بهداشتی) و «دیجی استایل» (پوشاک و مد)، نقش بسیار مهمی در خریدهای روزانه شهروندان ایرانی دارند.
این تحولات پرشتاب و پیچیده، فروشگاه‌‌های بزرگ زنجیره‌‌ای مانند «رفاه»، «شهروند»، «هایپر استار»، «افق کوروش»، «جانبو»، «هفت» و «دیلی مارکت» را که سهم بزرگی در صنعت خرده‌فروشی کشور دارند، بر آن داشت تا با حفظ و تقویت مشتریان حضوری، بخشی از ظرفیت فروش خود را به فروش آنلاین و اینترنتی اختصاص بدهند تا در این بازار جدید و رقابتی بتوانند همچنان به بقا و فعالیت خود ادامه دهند. هرچند دامنه این تغییرات و تحولات جدید محدود و منحصر به فروشگاه‌‌های بزرگ زنجیره‌‌ای نیست و امروزه بسیاری از کسب‌وکارهای خرد، مانند سوپرمارکت‌‌ها و مغازه‌‌ها و نیز تولیدکنندگان کوچک و خرد در نقاط دور دست و حتی روستاها نیز برای فروش اجناس و لوازم مختلف از ظرفیت فروش آنلاین و اینترنتی بهره می‌‌برند.
در این بین شرایط خاص ناشی از همه‌گیری ویروس کوید- 19 (کرونا) با همه آسیب‌‌های انسانی و مادی و معنوی که برجای گذاشت، نقش بسیار مهمی در توسعه خرده‌فروشی الکترونیکی و خریدهای آنلاین و غیرحضوری در ایران و سایر نقاط جهان در سال‌‌های 1399 و 1400 داشت و فرصتی را فراهم آورد تا بسیاری از اقشار جامعه که تا پیش از این به‌صورت حضوری و سنتی اقدام به خرید محصولات و کالاهای مورد نیاز خود می‌‌کردند، بنا به دلایل و ملاحظات بهداشتی و پیشگیرانه و کاهش حضور در مراکز خرید شلوغ و پرجمعیت، به سمت خریدهای الکترونیکی و غیر حضوری روی آوردند که این امر در مجموع در توسعه و رونق‌بخشی به خرده‌فروشی الکترونیکی در کشورمان در سال‌‌های اخیر بسیار مؤثر بود. شاید بتوان فروش مجازی گسترده و شایان توجه کتاب در نمایشگاه بین‌‌المللی کتاب تهران در سال‌‌های 1399 و 1400، یعنی در مقطع اوج گسترش ویروس کرونا را یکی از تجربیات موفق در عرصه خرده‌فروشی الکترونیکی در کشورمان در سال‌‌های اخیر برشمرد.
بنابراین، خرده‌‌فروشی الکترونیکی که همچنان هم در شکل و هم در محتوا در حال تغییر و گسترش است، به یک واقعیت غیرقابل انکار در اقتصاد و بازار خرده‌‌فروشی کشورمان تبدیل شده است. با این وجود و علی‌رغم تحولات مثبتی که در زمینه خرده‌فروشی الکترونیکی و فروش آنلاین و اینترنتی در ایران طی یک دهه اخیر صورت گرفته است، سهم این بخش از مجموع خرده‌فروشی کشور، کمتر از 5 درصد است و همچنان ذائقه و الگوی رفتاری مصرف‌‌کنندگان ایرانی، خریدهای سنتی و حضوری است. باید این واقعیت را پذیرفت که تغییر ذائقه خریداران و مشتریان ایرانی از خرید حضوری به خریدهای آنلاین و غیرحضوری به راحتی و در کوتاه‌‌مدت امکان‌‌پذیر نیست و این فرآیند نیازمند اعتمادسازی بیشتر در جامعه است. لذا تا رسیدن به سهم کشورهایی مانند چین (2/27 درصد)، ایالات متحده آمریکا (6/15 درصد) و ژاپن (4/12 درصد)- طبق آمار سال 2023 میلادی- مسیر طولانی و دشواری پیش‌‌روی سیاست‌گذاران، مدیران و فعالان این عرصه در کشور است.
آمارها نشان می‌‌دهد که حدود 94 درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی در ایران به پشتوانه سرمایه‌‌های شخصی شکل گرفته است که بخش عمده‌‌ای از آنان، سرمایه‌‌های اندک جوانانی است که در شرایط نامناسب بازار کار، درصدد ایجاد یک فرصت شغلی و یک منبع درآمدی پایدار برآمده‌‌اند. لذا ضرورت دارد با توجه به محاسن و پیامدهای مثبت گسترش خرده‌فروشی الکترونیکی و فروش آنلاین و اینترنتی که از جمله آن می‌‌توان به مواردی مانند حذف واسطه‌‌ها و دلالان، کمک به رشد تولید و اشتغال در نقاط مختلف کشور، به‌ویژه مناطق روستایی و عشایری با عرضه مستقیم محصولات، کاهش مصرف سوخت، کاهش حجم ترافیک‌‌های درون شهری و ایجاد فرصت‌‌های متعدد شغلی، از طراحی وب‌سایت و شبکه فروش تا بازاریابی و انبارداری و توزیع، اشاره نمود، ضرورت دارد گام‌‌های جدی و نظام‌مندی توسط نهادهای بالادستی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای فرهنگ عمومی کشور، سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همراهی و مشارکت با وزارت صمت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، جامعه اصناف کشور و اتاق‌‌های بازرگانی برداشته شود.
متأسفانه تداوم تحریم‌‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران، به‌ویژه ممنوعیت و تحریم شبکه سوئیفت در حوزه مبادلات بانکی بین‌‌المللی موجب شده است خرده‌فروشی الکترونیکی و فروشگاه‌‌های آنلاین و اینترنتی در ایران نتوانند در جهت بین‌‌المللی‌‌شدن گام بردارند. به نظر می‌‌رسد در روند توسعه روابط با کشورهای همسایه که در چارچوب «سیاست همسایگی» و «دیپلماسی اقتصادی» در حال پیگیری است، ضرورت دارد به مقوله اتصال و پیوند شبکه خرده‌فروشی الکترونیکی و فروشگاه‌‌های آنلاین و اینترنتی در ایران با کشورهای همسایه توجه بیشتری صورت گیرد که در صورت محقق شدن، منافع و آثار بسیار مثبتی را برای کشورمان درپی خواهد داشت.

در مجموع، خرده‌فروشی الکترونیکی و فروش آنلاین و اینترنتی در ایران، عرصه نوپا و نوظهوری است و چنانچه اشاره شد، سهم این بخش از مجموع خرده‌فروشی کشور، کمتر از 5 درصد است. اما این امید و انتظار وجود دارد که با بهره‌‌گیری از ظرفیت بسیار بالای نیروی جوان و با دانش در حوزه‌‌های مختلف مدیریت بازرگانی، مدیریت بازاریابی و فروش، اقتصاد، حسابداری، آی. تی و فناوری اطلاعات و نیز رفع موانع و چالش‌‌های این عرصه، از جمله کاهش سرعت و پهنای باند اینترنت، فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان مهم‌‌ترین ابزار تبلیغات فروشگاه‌های اینترنتی و کسب‌وکارهای آنلاین و عدم حمایت مؤثر مالی و بانکی، بتوان سهم خرده‌فروشی الکترونیکی و فروش آنلاین و اینترنتی را در سبد خرده‌‌فروشی جامعه ایران به‌صورت قابل توجهی تغییر داد که این امر قطعاً می‌‌تواند به ایجاد فرصت‌‌های شغلی جدید و پایدار، تقویت تجارت و بازرگانی و گردش مالی در کشور و نیز رشد و توسعه اقتصادی کمک شایانی نماید.
با عنایت به نکات یاد شده، در اثر پیش‌‌رو که تحت عنوان «خرده‌‌فروشی الکترونیکی» در هفت بخش تدوین شده است، کوشش شده تا بخشی از خلاءهای موجود در ادبیات علمی و تخصصی این حوزه را در داخل کشور برطرف نماید و ضمن آشنایی و تحلیل سیر تحول تاریخی خرده‌‌فروشی در سطح جهانی، تحولات عرصه کسب‌وکارهای الکترونیکی، فروشگاه‌‌های اینترنتی، خریدهای آنلاین و غیرحضوری و به‌ویژه خرده‌‌فروشی الکترونیکی مورد تحلیل و واکاوی قرار گیرد. در این بخش‌‌ها، اصول، الزامات و تکنیک‌‌های خرده‌‌فروشی الکترونیکی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته تا شناخت و درک بهتری از این عرصه نوظهور و رو به گسترش حاصل شود. بخش پایانی این مجموعه نیز به خرده‌فروشی الکترونیکی در ایران اختصاص دارد که در آن علاوه‌بر مرور تاریخی و تحلیلی از روند شکل‌‌گیری خرده‌‌فروشی الکترونیکی، مهم‌‌ترین ظرفیت‌‌ها، فرصت‌‌ها و نقاط قوت به موازات مهم‌‌ترین چالش‌‌ها و نقاط ضعف این عرصه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. در انتهای این بخش نیز توصیه‌‌ها و پیشنهادهایی در «سطح کلان سیاست‌گذاری» و «مدیران و صاحبان خرده‌فروشی الکترونیکی» مطرح شده است که توجه به آن می‌‌تواند زمینه را برای رشد و شکوفایی هرچه بیشتر این عرصه نوظهور و روبه گسترش در کشورمان فراهم سازد.
امید است این اثر، مورد توجه و استفاده علاقه‌‌مندان این حوزه، به‌ویژه اساتید و دانشجویان رشته مدیریت بازرگانی در گرایش‌‌های تجارت الکترونیک، کارآفرینی و بازاریابی و نیز علاقه‌‌مندان به حوزه‌هایی مانند کسب‌وکار الکترونیکی و اقتصاد دیجیتال قرار گیرد. مباحث این مجموعه همچنین می‌‌تواند مورد استفاده همه فعالان و علاقه‌‌مندانی قرار گیرد که درصدد ایجاد یا تقویت فروشگاه‌‌های اینترنتی و آنلاین، به‌خصوص در عرصه خرده‌‌فروشی الکترونیکی برای عرضه و فروش محصولات و کالاهای مختلف هستند. بدیهی است نویسنده مدعی ارائه اثری جامع پیرامون موضوع مورد بحث نیست و مسلماً نواقص آن از دیدگاه صاحب‌‌نظران آگاه به مسائل این حوزه دور نخواهد ماند. ضمن سپاس از زحمات و راهنمایی‌‌های همسرم، دکتر ولی کالِجی در روند تدوین این مجموعه، از ناشر محترم، شرکت چاپ و نشر بازرگانی که زمینه انتشار آن را فراهم نمودند، صمیمانه سپاسگزاری می‌‌نمایم. امید و انتظار است که اساتید و صاحب‌‌نظران این حوزه با نقد عالمانه خود، زمینه غنای بیشتر اثر پیش‌‌رو را در آینده فراهم سازند که به فرموده استاد سخن و شیخ اجلّ، سعدی در باب هشتم گلستان، متکلم را تا کسی عیب نگیرد، سخنش صلاح نپذیرد.

بهناز خدایاری
تیرماه 1402



© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است