کتاب حاضر به معرفی مدلهای بهینهسازی برنامهریزی تولید در زنجیره تامین میپردازد، همانطور که از نام کتاب مشخص است. این کتاب در بسیاری از دانشگاههای کشورهای اروپایی،به عنوان مرجع درس مدیریت زنجیره تامین تدریس میگردد. این کتاب در ۱۰ فصل تدوین شده است.
فصل اول به بررسی مفاهیم اولیه برنامهریزی تولید و مدیریت زنجیره تامین میپردازد. در این فصل پس از معرفی مفهوم بهینهسازی، به معرفی زنجیره تامین و اجزای آن پرداخته شده است. در ادامه نیزجایگاه برنامهریزی تولید در زنجیره تامین مورد بررسی قرار میگیرد. در فصل دوم، معرفی دقیقتری از مدلهای ریاضی انجام گرفته است. اجزای مدلهای ریاضی شامل متغیرها، مجموعهها، توابع هدف و محدودیتهای معرفی شده و جایگاه هر یک از آنها در مدلسازی شرایط واقعی مورد بررسی قرار گرفته است.در ادامه گذری مختصر بر مفاهیم عدم قطعیت در دنیای واقعی زده شده و در نهایت نیز به معرفی رویکردهای حل یک مدل بهینهسازی پرداخته شده است.
در فصل سوم، مدل برنامهریزی احتیاجات مواد، به عنوان یکی از مدلهای پایهای در مباحث مدیریت موجودی و برنامهریزی تولید معرفی شده است. مثالهای متعدد از مدلهای برنامهریزی احتیاجات مواد و همچنین بررسی دادههای موردنیاز به منظور مدلسازی آن از دیگرموارد بیان شده در این فصل است. در نهایت نیز مدلهای بهینهسازی برنامهریزی احتیاجات مواد و مهمترین مشکلاتی که هنگام استفاده از این مدلها، وجود دارند مورد بحث قرار گرفته است.
فصل چهارم به معرفی یکی از مدلهای توسعه یافته برنامهریزی احتیاجات، با عنوان MRP II میپردازد.
فصول پنجم و ششم، با هدف بهبود مدلهای پایهای و ارائه توسعههایی که میتوانند کارایی مدلهای پایه مانند MRP و MRP II را بهبود بخشند، تدوین شدهاند.
فصل هفتم با یک دید عملیاتی اقدام به معرفی مواردی که کاربر هنگام اجرای مدلهایMRP با آنها مواجه خواهد شد میپردازد.
در فصل هشتم نیزمجددا با رویکرد پیادهسازی عملی، مدلهایMRP مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل هشتم برروی روشهای حل مدلهای برنامهریزی تولید تمرکزدارد.برخی از مهمترین ابزارهایی که به منظور آمادهسازی مدل جهت حل و حل نهایی مورد استفاده قرار میگیرند در این فصل معرفی شدهاند.
فصل نهم با رویکرد واقعگرایانه، اقدام به بیان مفاهیم برنامهریزی احتمالی در مدلهای برنامه ریزی تولید کرده است.
در نهایت در فصل ۱۰، به معرفی برخی از مهمترین حوزههایی پرداخته شده است که میتوانند در ادامه به عنوان موضوعات تحقیقاتی محققین، موردتوجه قرار گیرند. زنجیرههای تامین معکوس و حلقه بسته، نقش فناوری اطلاعات در لجستیک، مبحث قراردادها در زنجیره تامین از جمله مهمترین این موارد هستند. در حوزه مدلهای حل نیز راهکارهای حل دقیق، مدلهای ابتکاری و شبیهسازی به عنوان برخی حوزههایی که میتواند موردتوجه قرار گیرد معرفی شدهاند.
نظرات
مقدمه ای بر مدل های بهینه سازی برنامه ریزی تولید در زنجیره تامین