موجود

خلیج فارس در دوران باستان

نویسنده: خسرو کیان راد

.

تعداد
قیمت: 140,000 تومان

در سال‌های اخیر به واسطه سیاسی‌کاری‌های دول عربی حاشیه خلیج فارس و دلارهای نفتی عربستان و امارات و بحرین که منبع اصلی توسعه غرب به شمار می‌رود، کشورهای همسایه ایران با کمک اروپا و امریکا و اسرائیل دست به یک تحریف تاریخی بزرگ زده و خلیج فارس را با عنوان جعلی خلیج عربی به دنبا معرفی می‌کنند غافل از این‌که در کلیه نقشه‌های تاریخی موجود در همین کشورها، خلیج فارس با نام زیبای Gulf of Persia یا Persian Gulf ترسیم شده است.

در دهه‌های اخیر، پژوهشگران عرصه‌های مختلف از ژئوپلیتیک و بیولوژی و دیرینه‌شناسی گرفته تا گویش‌شناسی و باورهای عامه، به سراغ خلیج ‌فارس رفته‌اند و با انتخاب موضوعات و نگاه‌های متفاوت به بررسی جنبه‌های گوناگون این کرانه‌ی پهناور آبی پرداخته‌اند. در فضای علمی ایران نیز مطالعات خلیج‌فارس و خلیج‌فارس‌شناسی چندی است به رشته‌ای دانشگاهی تبدیل شده است و تلاش می‌شود تا دست‌کم نگاهی جدی‌تر و منسجم‌تر به این مقوله وجود داشته باشد.

کتاب «خلیج فارس در دوران باستان» به بررسی جغرافیای تاریخی، تاریخ تجارت دریایی و مناسبات بازرگانی خلیج فارس در دوران باستان و همچنین به کانون‌های بازرگانی خلیج‌فارس در روزگار هر یک از حکومت‌های باستانی ایران از هخامنشیان تا ساسانیان می‌پردازد و مهم‌ترین فرآورده‌ها و تولیدات هر ناحیه، چه آن‌ها که در چرخه‌ی دادوستد محلی و منطقه‌ای قرار داشتند، چه آن‌ها که در دیگر سرزمین‌ها خواهان بسیار داشتند و در مسیر تجارتیِ فرامرزی به بنادر جنوبی هندوستان و چین نیز صادر می‌شدند یا از آن‌سو با کشتی تا بندرشهرهای تجاری خلیج‌فارس آورده می‌شدند را به خواننده معرفی می‌کند.

نخستین دریاسالارانی که خطر سفرهای اکتشافی را به جان خریدند، در کنار نقش ضرابخانه‌ها و سیاست‌های پولی در روند تجارت بین‌المللی و همچنین مبادلات بازرگانی با دیگر سرزمین‌ها از دیگر موضوعاتی است که می‌توان اطلاعاتی در آن خصوص در لابه‌لای سطرهای این کتاب پیدا کرد.

نظرات خلیج فارس در دوران باستان

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده خسرو کیان راد
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 156 صفحه
دسته بندی تاریخ بازرگانی
تاریخ انتشار 1402
شابک 97896446
قیمت 140,000 تومان
زبان persian

فهرست مطالب

پیش‌سخن_x000D_ فصل اول : کاخ‌های سه‌گانه‌ی هخامنشیان در نزدیکی خلیج‌فارس_x000D_       ردپای تئوکی در گِل‌نوشته‌های تخت‌جمشید_x000D_        کاخ «بردک سیاه»_x000D_         یادداشت ها_x000D_          تصاویر_x000D_ فصل دوم : اسکیلاکس کاریاندی، دریاسالار داریوش_x000D_ یادداشت ها_x000D_ فصل سوم : سفرِ دریایی نئارخوس_x000D_          آغاز سفر دریائی_x000D_          یادداشت ها_x000D_          تصاویر_x000D_ فصل چهارم : نقوش سکه‌های الیمایی و ارتباط آن با دریانوردی_x000D_         نخستین سکه ها و درم سرای الیمایی         نقوش روی  سکه‌های الیمایی         تفسیر نقوش         پوزئیدون– آرتمیس/ آناهیتا، ایزدانی در پیوند با آب و دریا         برآمد         یادداشت ها         تصاویر فصل پنجم : سلوکیه‌ی کنار دجله؛ واسطه‌ی راه‌های تجاری زمینی و دریایی        یادداشت ها فصل ششم : کانون‌های بازرگانی دریای پارس در دوره‌ی اشکانی        مسیرهای دریایی       کانون های بازرگانی دریای پارس        برآمد        یادداشت ها فصل هفتم : برخی فرآورده‌های تجاری ایالت پارس در روزگار ساسانیان       کشاورزی و باغداری       معادن     مروارید    تولیدات محلی    گلاب و عطریات    پارچه بافی و قالی بافی    یادداشت ها فصل هشتم : مبادلات بازرگانی عصر ساسانی در آبراهه‌های جنوبی   سواحل جنوبی خلیج فارس   تجارت دریایی تا چین   برآمد   یادداشت ها فصل نهم : بندر– شهرهای تجاری شمال خلیج‌فارس در گذار از دوره‌ی ساسانی به اسلامی   مهروبان   سینسز  کنافه/جنابه  ریواردشیر/ریشهر  سیراف یادداشت ها فصل دهم : موقعیت تجاری بازار-شهرِ «توزگ» در پس‌کرانه‌ی خلیج‌فارس یادداشت ها فصل یازدهم : «گندگان»، شهری گمشده بر سر راه‌های بازرگانی یادداشت ها تصاویر

سخن مولف

کتاب حاضر شامل مجموعه گفتارهایی است در جغرافیای تاریخی، تاریخ تجارت دریایی و مناسبات بازرگانی در دوران باستان که بر اساس تازه‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی، منابع دست اول نوشتاری و همچنین پژوهش‌های جدید تدوین شده است. برخی از این گفتارها پیشتر (در نیمه‌ی دوم دهه هشتاد خورشیدی) به شکل مقاله، در نشریات، همایش‌ها و حتا مدخل‌های دانشنامه‌ای‌ ارایه شده و برخی نیز تا به امروز منتشر نشده است. در برخی از نوشتارها تاکید بیشتر بر بخش غربی خلیج‌فارس و ایالت پارس باستانی است که از «سینیز» تا «سیراف» امتداد داشت. همچنین پیوند بازار-شهرهای پس‌کرانه‌ای با عمده‌ترین بنادر و تاثیر این ارتباط، به‌ویژه در تحولات اقتصادی هر دوره بررسی می‌شود. شاه‌راه‌های تجاری منتهی به این بنادر که به مسیرهای عمده‌ی دریایی می‌پیوست از دیگر مباحث مطرح شده در مجموعه گفتارهای کتاب حاضر است. 

_x000D_

افزون بر این به کانون‌های بازرگانی خلیج‌فارس در دوران باستان و در روزگار هر یک از دودمان‌های حکومتگر از هخامنشیان تا ساسانیان پرداخته می‌شود و همچنین مهم‌ترین فرآورده‌ها و تولیدات هر ناحیه، چه آن‌ها که در چرخه‌ی دادوستد محلی و منطقه‌ای قرار داشتند، چه آن‌ها که در دیگر سرزمین‌ها خواهان بسیار داشتند و در مسیر تجارتیِ فرامرزی به بنادر جنوبی هندوستان و چین نیز صادر می‌شدند یا از آن‌سو با کشتی تا بندرشهرهای تجاری خلیج‌فارس آورده می‌شدند مورد توجه قرار می‌گیرد. نخستین دریاسالارانی که خطر سفرهای اکتشافی را به جان خریدند، در کنار نقش ضرابخانه‌ها و سیاست‌های پولی در روند تجارت بین‌المللی و همچنین مبادلات بازرگانی با دیگر سرزمین‌ها از دیگر موضوعاتی است که می‌توان اطلاعاتی در آن خصوص در لابه‌لای سطرهای کتاب حاضر پیدا کرد.

_x000D_

امیدوارم گردآمدن مجموعه‌ی این گفتارها در قالب کتابی مستقل که به همت موسسه‌ی مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی صورت گرفته برای علاقه‌مندان این حوزه و همچنین دانشجویان رشته‌های تاریخ و ایرانشناسی سودمند باشد. سپاس از دوستان بزرگوار در شرکت چاپ و نشر بازرگانی، به‌ویژه جناب آقای خدادوست که زحمت چاپ و انتشار این اثر را برعهده داشتند.

_x000D_

 

_x000D_

خسرو کیان‌راد

_x000D_

تابستان 1396

_x000D_

 

_x000D_

 

برچسب ها: عمومی

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است